top of page

Инфлација у јулу смањена на 4,6 %

У јулу је инфлација у Мађарској износила 4,6 одсто на годишњем нивоу, што је благи пад у односу на 5,3 одсто, колико је забележено у јуну, саопштио је Централни завод за статистику (КСХ).


ЦПИ је, како се наводи, подстакнут вишим ценама цигарета, алкохолних пића и горива за возила, при чему су цене жестоких пића и дувана порасле за 11,1 одсто, а цене дувана за 18,1 одсто. Цене у категорији робе која укључује употребу горива за возила, порасле су за 8,6 одсто, док су цене горива за возила скочиле 19,8 одсто.


Цене хране порасле су за 3,1 одсто, енергије за домаћинства 0,4 одсто, а одеће за 0,2 одсто. Базна инфлација, која искључује променљиве цене хране и горива, у јулу је износила 3,5 одсто на годишњем нивоу. ЦПИ израчунат са корпом робе и услуга које користе пензионери износио је 4,2 одсто.


Аналитичари су за МТИ рекли да, иако је инфлација у јулу донекле успорила, и даље постоје значајни инфлаторни притисци. Петер Вировац из ИНГ банке каже да је ублажавање инфлације у великој мјери последица базних ефеката и да и даље постоји значајан раст цена на месечном нивоу.


Габор Регош из провладиног Сазадвега напоменуо је да је инфлација и даље изнад циљаног распона, а инфлаторни притисци су остали.


Гергељ Супан из Такарек банке рекао је да је потребан циклус повећања каматних стопа, а да су ризици навише присутни услед ефеката другог круга, везаних за цене робе и поновно оживљавање тражње, као и притисака за повећање плата, због недостатка радне снаге.


Давид Немет из КиХ банке, рекао је да је раст ЦПИ-а тек незнатан, у поређењу са вишегодишњим максимумима и да није довољно јасно да су инфлаторни притисци у економији ублажени.

Comments


bottom of page