top of page

Ипак је разговарано о продаји Градске куће

Пошто је процурео нови снимак у вези са продајом Градске куће, руководство Будимпеште није искључило могућност да је "менаџер једне од компанија предузео лажну акцију". Градоначелник и његов тим, који су протеклих дана демантовали да је уопште било речи о продаји, сада признају да је продаја била "само једна од многих опција", али да су је скинули са дневног реда пре годину дана.


Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ овај случај назива „лажним помамом“ и прилично је огорчен због новог потеза владе да преполови приход који је град остваривао од пореза.


Као што смо раније писали, градска управа Будимпеште, коју предводи опозиција, нашла се прошле недеље на удару критика дела јавности због наводног предузимања корака за продају Градске куће, након два чланка које је објавио "Индекс", близак владајућем Фидесу.


На данас објављеном аудио-снимку, Балаж Бартш, генерални директор Будимпештанског центра за управљање капиталном имовином, говори о документу који је представио на седници градског већа. У документу је реч о здању Градске куће и припадајућих 4,7 хектара земљишта, од чега би 3,9 хектара било продато, а 8.000 квадрата задржано. Бартш каже да није политичар, већ архитекта, али да је до њега, урадио би то овако.


Он такође говори и о предстојећим важним датумима, као што су општи избори 2022, затим 150. годишњица Будимпеште 2023. и општински избори 2024, што споменути посао чини компликованијим. Да би избегао проблеме, Бартш каже да неке од јавних радова око Градске куће може да "заобиђе, позивањем на ауторска права". После избора и годишњице могло би да се започне са градњом нове Градске куће, пошто постојеча буде продата, рекао је Бартш на снимку.


Као одговор, управа Будимпеште је признала да је продаја заиста била предмет расправе. Објавила је припремну студију за доношење одлука о краткорочним, средњорочним и дугорочним могућностима развоја Градске куће. Припремна студија сагледала је могуће краткорочне, средњорочне и дугорочне развојне опције за Градску кућу, заједно са проценама њихових прихода и трошкова. Да би се дале ове процене, морале су да се спроведу тржишне консултације, саопштено је из кабинета градоначелника.


bottom of page