top of page

Ирански студенти непожељни у Мађарској

Двојицa иранских студената били су први који су у Мађарску доненели вирус корона и, према наводима надлежних, изазивали нереде у болници у којој су били смештени, укључујући и покушаје бекства. Они ће, са још 12 својих сународника бити протерани из Мађарске, саопштила је полиција.Мађарска ће протерати 14 иранских студената оптужених да су прекршили правила понашања када је реч о сузбијању корона вируса. Неки од Иранаца имају и стипендије мађарске владе, али су се - према речима потпуковника мађарске полиције Роберта Kиша "понашали потпуно асоцијално и насилнички".

Двојицa иранских студената су били први који су у Мађарску доненели вирус корона и, према наводима надлежних, изазивали нереде у болници у којој су били смештени, укључујући и покушаје бекства.


Одлуку мађарске владе оштро су критиковале власти из Техерана, као и мађарски Хелсиншки комитет који оптужује премијера Виктора Орбана да је "затворио правну државу у карантин".


Мађарска се, после 2015. и нуклеарног споразума Ирана са великим силама, приближила Техерану и у том периоду дуплирала број стипендија за иранске студенте. Истовремено је са Ираном потписан и споразум о нуклеарној сарадњи, подсећа АФП.


Агенција преноси и изјаву неименованог западног дипломате који тврди да је Орбан почео да хлади односе са Техераном од када је амерички председник Доналд Трамп повукао САД из нуклеарног споразума. Орбан је био и једини државник из земаља ЕУ који је јавно изражавао жељу да Трамп победи у трци за председника САД, подсећа агенција.

У Мађарској је до сада регистровано близу 1.600 случајева заражених корона вирусом и 134 преминуле особе од последица ове болести.

bottom of page