top of page

Испомоћ аустријских полицајаца Мађарима

Око 30 полицајаца из Аустрије помаже њиховим мађарским колегама у борби проти кријумчара људи на граници и у Мађарској. Они учествују у заједничким патролама, које су успостављене на основу Примског споразума, који је потписало 13 од 27 чланица ЕУ.


Аустријски полицајци су на овај начин добили право да на мађарској територији заустављају лица, утврђују њихов идентитет и врше претрес. За даље мере морају да информишу мађарску полицију.


Ова акција, међутим, према аустријским експертима, има само краткорочне ефекте. Заменик команданта војске у Бургенланду Раимунд Вана, сматра да су такве акције водиле и ка преусмеравању руте даље на југ.


Шеф одељења за борбу против кријумчара људи Герарл Тацгерн рекао је да од успостављања заједничких патрола са Мађарском има мање заустављања кријумчара и илегалних миграната у Аустрији. Међутим, додаје да су организације кријумчара одлично организоване и користе чак и дронове за извиђање.


Подсетио је да 80 одсто ирегуларне миграције ка Аустрији долази из правца Мађарске. Тацгерн каже да тренутно много Сиријаца и Авганистанаца, који се налазе на Западном Балкану, покушава да се домогне централне Европе.

bottom of page