top of page

Испраћени нови полицајци за Србију

Активности кријумчара људи који делују у оквиру организованог криминала представљају претњу по безбедност целе Европе, због чега је од највеће важности да се против њих предузме одлучна акција, рекао је парламентарни државни секретар Министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари.Он је на церемонији испраћаја мађарског полицијског контингента у Србију подсетио да је мисија покренута у јануару ове године у сарадњи мађарских, аустријских и српских полицијских снага, у којој су полицијски службеници распоређени на јужним границама Србије у борби против илегалних миграција и трговине људима, која то олакшава.


Државни секретар је нагласио да је трговина људима однедавно један од главних извора прихода организованих криминалних група, које кријумчарењем илегалних миграната у Западну Европу могу да зараде и до неколико милиона форинти по особи.

Он је рекао да се не смањује ни број илегалних миграната, ни кријумчара људи, а неки се већ у раној младости окрећу овом облику криминала.


Бенце Ретвари је истакао да ланци организованог криминала могу да зараде процењених 5,7 милиона форинти (15.200 евра) за довођење илегалног мигранта из Турске у Немачку. „Трилатерални споразум између Аустрије, Мађарске и Србије је важан, јер нам омогућава да се боримо против овог облика криминала не само у Мађарској, већ и на јужној граници Србије“, нагласио је.


"Аустрија, која више није у стању да апсорбује масе миграната, ставила је вето на приступање Бугарске и Румуније шенгенском простору, јер ове две државе нису биле у стању да се довољно ефикасно боре против илегалних миграција и активности кријумчара људи. Стога су активности мађарских полицајаца, који користе и термовизијске камере и уређаје за ноћно осматрање, од највеће важности за заштиту безбедности Европе", рекао је државни секретар.


Такође је истакао да миграциони притисак на јужну границу Мађарске не јењава и да стотине или чак хиљаде илегалних имиграната пристижу сваке недеље, чак и зими, а један од разлога је релативно блага зима у региону ове године. Такође, није неуобичајено да мигранти покушавају да пређу границу скривајући се у камионима, што може бити опасно по живот. Навео је да је прошлог викенда полиција на мађарско-румунској граници пронашла четрдесет људи који су прелазили границу угурани у задњи део аустријског камиона. Они су тврдили да су држављани Бангладеша, Либана и Пакистана. Према снимку објављеном са лица места, људи су били у палетама у камиону, у шупљини високој мањој од једног метра.


Према статистици која се налази на сајту полиције, у петак је ухапшено и спроведено преко привремене безбедносне границе 168 илегалних миграната, у суботу 197 и у недељу 150. У протеклој седмици ухапшено је 1.314 њих и враћено назад, преко границе.

bottom of page