top of page

Историјски фалсификати на албанској ТВ

На албанској телевизији Топ канал, која се може пратити и на КиМ и у Северној Македонији, 30. маја је у ударном термину приказан документарни филм „Велика српска историјска обмана – како су Срби украли албанску историју”, у којем се фалсификују историјске чињенице с циљем промовисања великоалбанске политике, саопштило је данас Министарство културе и информисања Србије.


Из Министарства поручују да се у филму „безочно фалсификују историјске чињенице”, а српске цркве, манастири и споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским, са јасним циљем промовисања великоалбанске погромашке политике, на штету Србије и српског народа.

Како се у допису наводи, у скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, овај „срамотни и гротескни историјски фалсификат био би само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намере и то у једној политички изазовној и напетој епохи”.

„Министарство културе и информисања поново мора да указује домаћој и међународној јавности на очигледно оркестриране активности из шовинистичких кругова неких суседних држава у региону које су усмерене на поништавање, брисање из историје или преотимање српске културне баштине, како материјалне тако и нематеријалне. Такви покушаји имају све обрисе културног геноцида, а он је, историја нас томе учи, често увод у физички геноцид”, пише у допису, преноси Танјуг.

Из Министарства културе и информисања позивају све носиоце таквих покушаја, појединце, групе и институције на уздржаност, а српску јавност, образовни и систем културе, дипломатију и медије, институције државе, САНУ, Матицу српску, универзитете и све друге друштвене субјекте да буду свесни и делатни у овим забрињавајућим околностима те да афирмацији, заштити и промоцији српске културе, традиције, језика и писма посвећују пуну пажњу у земљи а нарочито и у међународним оквирима.

„Када неко данас угрожава културно-историјски идентитет и традицију једног народа, сутра ће му неминовно угрозити и физички опстанак. Српски народ где год да живи и српско друштво и држава имају право и обавезу да се тим злокобним намерама супротставе снажно и на достојанствено миран али одлучан начин”, пише у допису Министарства.

bottom of page