top of page

Италијанка притворена у Будимпешти постала ЕУ посланик

Италијанска учитељица Иларија Салис, која у Мађарској пред судом одговара због напада на групу неонациста и која се налази у Будимпешти у кућном притвору, изабрана је у Италији за европосланицу.Као кандидаткиња лево-зеленог савеза АВС, 36-годишња Иларија Салис је у Италији освојила толико преференцијаних гласова да јој је мандат у Европском парламенту осигуран, пише агенција ДПА. Савез АВС удвостручио је свој изборни успех у односу на прошле изборе на 6,7 одсто.


Случај већ извесно време оптерећује односе Мађарске и Италије. Салисовој се ставља на терет да је у фебруару прошле године са још неколико учесника контра-демонстрација, физички напала учеснике једног окупљања које је организовано у част злогласног нацистичког СС-а.


Према подацима тужилаштва, у нападу је шест учесника неонацистичког скупа теже повређено. Салисова је на почетку суђења у јануару ове године доведена у судницу са лисицама на рукама и ногама, што је у Италији изазвало згражавање. Након што је плаћена кауција, пуштена је из затвора и одређен јој је кућни притвор.


ДПА подсећа да се 11. фебруара у Будимпешти сваке године окупља велики број десних екстремиста из Мађарске и иностранства на комеморацији поводом једне операције на крају Другог светског рата.


АВС и породица Иларије Салис затражили су њено хитно пуштање из притвора.

Kommentare


bottom of page