top of page

Италијанска Лига најавила повезивање са Патриотима за Европу у ЕП-у

Марко Зани, функционер италијанске странке Ла Лега, и лидер фракције Идентитет и демократија (ИД) у Европском парламенту, описао је новоформирани савез десничарских странака Патриоте за Европу (ПФЕ) као "најубедљивију алтернативу у Европи", у интервјуу за италијански дневник Коријере дела Сера.Зани је нагласио да ПФЕ делује као „катализатор незадовољства“ европским институционалним системом, критикујући ЕУ што игнорише захтеве бирачког тела и одржава статус кво. Он је навео да се у Европској унији не дешавају никакве промене и да је "жеља бирачког тела још једном остала неиспуњена".


Истакао је да партијски савез који је покренуо мађарски премијер Виктор Орбан, а који укључује Фидес (Мађарска), АНО (Чешка), ФПО (Аустрија) и странку Чега (Португал), има за циљ да оспори постојећу структуру власти. Напоменуо је да „европске институције губе легитимитет јер су их поставили губитници“.


Он је такође поменуо да је ПФЕ усклађен са принципима за које се залагао ИД и његов претходник, Европа нација и слобода (ЕНФ). Што се тиче странке Алтернатива за Немачку (АФД), која је напустила ИД, он је потврдио да се неће придружити Патриотима. Спекулисао је о потенцијалном преласку пољског права и правде (ПиС) из ЕЦР-а међу Патриоте, наводећи да ПиС тренутно преговара о бољим условима са италијанским премијером Ђорђом Мелонијем. „Видећемо, ова недеља ће бити пуна вести“, рекао је он.


Уједно је критиковао третман Европског савета према Италији и премијерки Мелони, сугеришући да је то довело до формирања јаке опозиционе осовине.


Матео Салвини, лидер Лиге, изразио је подршку предлогу мађарског премијера да се створи група европске патриотске странке. Говорећи на економском састанку у Риму, пон је упитан да ли би се посланици његове странке могли придружити ПФЕ групи, Салвини је рекао: „Радимо на томе“. Он је похвалио иницијативу, наводећи да Лига годинама ради на томе да укључи што више странака у изградњу другачије Европе, без левице.


Салвини је истакао потребу за широком, кохезивном групом која се супротставља тренутном европском правцу, укључујући вођство Урсуле фон дер Лајен. После састанка са Виктором Орбаном, Хербертом Киклом (ФПО) и Андрејем Бабишом (АНО), Матео Салвини је поновио циљ формирања јаке патриотске групе, са блиским везама са португалском Чегом, која се већ придружила новоформираној фракцији.


И Зани и Салвини су истакли Патриоте за Европу као значајан покрет против тренутног политичког пејзажа ЕУ, настојећи да би "уједине конзервативне странке широм Европе могле да формирају огромну опозицију".

Comments


bottom of page