top of page

И даље без зеленог светла за Шведску

Мађарски парламент неће ратификовати кандидатуру Шведске у НАТО пре летње паузе, будући да гласање о томе није уврштено на дневни ред за седницу наредне недеље, објавили су медији у Будимпешти.Мађарски портали пренели су да је скупштина, у којој већину чини партија Фидес премијера Виктора Орбана, одложила гласање након погоршања односа Мађарске и Шведске, мада прес служба парламента није потврдила ту информацију.


У објави на Фејсбуку, левичарска опозициона посланица Агнеш Вадаи рекла је да Орбан неће ставити на гласање захтев за приступање Шведске НАТО-у на дневни ред за следећу недељу.


Шведска и Финска су после деценија војне неутралности, затражиле пријем у НАТО, након руске инвазије на Украјину. Орбан је изразио забринутост у вези са чланством Шведске и Финске у НАТО-у први пут у фебруару, оптужујући обе земље за ширење „директних лажи” о стању демократије и владавине права у Мађарској.


Мађарски посланици су крајем марта одобрили скандидатуру Финске. Високорангирани мађарски званичници су рекли да подржавају приступ Шведске у алијансу, али су истовремено поставили нејасне захтеве као услов за пријем, које је НАТО оценио као недовољно јасне.


Неизвесност око кандидатуре Шведске појачана је примедбама Турске, која оптужује Стокхолм да је превише благ према групама за које Анкара сматра терористичким организацијама.

Comments


bottom of page