top of page

И даље букти пожар на Шаргану

У заштићеном подручју Парка природе боре се ватрогасно-спасилачке јединице да спрече ширење ватре ка ближим засеоцима и туристичкој Мокрој Гори. Реч је о шумовитом узвишењу званом Брезовица, високо изнад Јатара, подаље од уске туристичке пруге.


Шумски пожари, који су се минулих дана заредом јављали у разним деловима Златиборског округа – прво на Црном врху код Прибоја, затим у Рутошима, па надомак Таре, те у Негбини под Муртеницом где се против ватрене стихије борио велики број ватрогасаца – стигли су и на подручје планине Шарган изнад Мокре Горе. За сада у тешко приступачан брдски терен, далеко од насеља и кућа, у коме је ватра, ношена јаким ветром, лако палила суву траву и четинаре.


Овде на Шаргану, у заштићеном подручју Парка природе, поведена је борба ватрогасно-спасилачких јединица (делом пребачених са тек угашеног пожара у Негбини) да спрече ширење ватре ка ближим засеоцима и туристичкој Мокрој Гори. Реч је о шумовитом узвишењу званом Брезовица високо изнад Јатара, подаље од уске туристичке пруге.


Прво су на овај терен стигли ватрогасци из околине (Мокре Горе, Ужица, Пожеге и Чајетине), а затим је МУП Србије упутио и додатне снаге како би сви заједно пожар што пре ставили под контролу.


– На терен су упућена 82 ватрогасца-спасиоца из 10 градова Србије са тешком механизацијом, ауто-цистернама и возилима за гашење шумских пожара, затим 78 припадника специјализоване јединице цивилне заштите, као и припадници добровољних ватрогасних друштава – саопштио је МУП, додајући да се при неповољним временским условима и уз јак ветар на овом неприступачном терену појачава дејствовање ради брже локализације и ликвидације пожара.


Протекла ноћ овде је била прави изазов за ватрогасно-спасилачке екипе, у беспутним мрачним брдима упорно су се борили против ватре. Успели су, кажу, да њено ширење зауставе са три стране, али је на једној ишло теже. О томе је јуче на Шаргану изјаву за РТС дао Саша Цицварић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Ужицу.


– Целе ноћи припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације гасили су пожар. У исто време радили смо и на отварању два приступна пута како би ватрогасна возила и техника могли да приђу што ближе пожару. Током ноћи су пристизале додатне снаге Сектора за ванредне ситуације, тако да нас је сада довољно. Има и опреме, постављен је базен за акумулацију воде. Хеликоптер је извршио извиђање, приступа се и гашењу из ваздуха. Радимо на томе да се пожар што пре стави под контролу - рекао је Цицварић.


– Јак ветар дувао је и у недељу увече и у ноћи између недеље и понедељка. Температура је висока, терен неприступачан, литице. Срећом није то близу насеља. Нема угрожених становника, нема повређених ни учесника у акцији гашења пожара ни мештана – крекао је Цицварић.


– Јак ветар дувао је и у недељу увече и у ноћи између недеље и понедељка. Температура је висока, терен неприступачан, литице. Срећом није то близу насеља. Нема угрожених становника, нема повређених ни учесника у акцији гашења пожара ни мештана – карже Цицварић.

bottom of page