top of page

И даље варнице између Будимпеште и Брисела

Будимпешта и Брисел имају супротстављене ставове у вези сa многим питањима, а конфронтација између мађарских конзервативаца и европских либерала шири се у узајамним односима.


За Европску комисију је мађарски закон који забрањује промоцију хомосексуалности код малолетника – срамота. Тај њихов закон је у супротности с основним вредностима ЕУ, сматра председница Урсула фон дер Лајен. Тако ће у владу у Будимпешти ових дана стићи писмо у којем чланице ЕУ изражавају забринутост због закона који треба да ступи на снагу, пошто дискриминише особе према њиховој сексуалној оријентацији. У уторак су Немачка, Холандија, Шведска, Француска и Ирска биле међу државама ЕУ које су осудиле своју чланицу пошто се унија поново позабавила „пропустима” Будимпеште. У декларацији коју је потписало 14 чланица Европска комисија се позива да делује против тих законских пропуста.


За државе у којима владају традиционална уверења ове критике из Брисела су скандалозне. Међутим, током расправе шведски министар је рекао да је мађарски закон „гротескан”. Како је пренео Ројтерс, његов холандски колега је позвао Будимпешту да поништи закон, док ирски представник сматра да би мађарског законодавца требало тужити највишем суду ЕУ. Аустријски министар је сматрао да је погрешно уносити одредбе против ЛГБТ заједнице у закон којим се кажњава педофилија.


У закону који штити права деце наводи се да порнографија и садржаји који представљају сексуалност или промовишу одступање од родног идентитета, промену пола и хомосексуалност не смеју бити доступни млађима од 18 година. Овај закон је средином јуна изгласао мађарски парламент са 157 гласова, а бојкотовала га је опозиција, изузев екстремно десничарског Јобика.


Чим се нацрт закона појавио у јавности невладине организације су реаговале „штитећи права деце” на свој начин. У мађарским медијима више неће моћи да се емитују рекламе које нарушавају овај закон, попут рекламе за „кока-колу” с паром мушкараца који се држе за руке. Овај садржај је подстакао одређене групе да бојкотују „кока-колине” производе. Невладине организације које штите избор сексуалне оријентације младих подигле су велику буку тврдећи да ће се онда иста забрана односити и на серије и филмове попут „Пријатеља”, „Бриџит Џоунс” или „Харија Потера”, у којима се помиње хомосексуалност. Шефица ЛГБТ организације у Немачкој Катрин Хугендубел каже да су дубоко забринути због здравља и сигурности трансродне деце у Мађарској, јер ће морати да одрастају у окружењу које ограничава њихову способност да изразе свој идентитет.


ЕУ нарочито иритира што Мађарска иде стопама Русије у погледу ове теме. Идентичне критике упућене су мађарским законодавним и извршним властима када је крајем прошле године усвојен закон о забрани истополним паровима да усвајају децу. Породица је у мађарском законодавству дефинисана као заједница „заснована на браку у односу родитеља и детета”, у којем је мајка жена, а отац мушкарац. Овим законом је уклоњена и „рупа у закону” која је раније омогућавала истополним паровима у земљи да усвајају децу као „самци”. Од почетка ове године усвајање деце је у највећем броју случајева дозвољено само брачним паровима, а самци могу да усвоје дете само ако добију посебно одобрење владе. Мађарска је прошле године у мају донела закон којим се забрањује трансродним особама да мењају пол у личним документима.


Ове недеље је шест водећих опозиционих кандидата, који ће се на изборима супротставити премијеру Виктору Орбану, најавило да ће, ако буду изабрани, одбити два велика кинеска пројекта. У оквиру зближавања Мађарске с Кином Орбан је најавио да жели да отвори кампус шангајског Универзитета Фудан у Будимпешти и да кинеске компаније изграде нову железничку везу између мађарске и српске престонице.

bottom of page