top of page

И даље повластице за грађане земаља В4

Мађарска Влада одлучила је да грађани земаља Вишеградске групе, као и Мађари који се враћају у земљу из тих држава, могу да пређу границу уз блаже услове у односу на остале Европљане, саопштено је из Оперативног одбора за праћење епидемије корона вируса.


Раније донети прописи за путнике из земаља В4 истекли су 30. септембра, рекао је Роберт Киш, заменик шефа Оперативног одбора, на "онлајн" конференцији за новинаре. Стога је Влада донела нове, сличне мере, према којима су из обавезе боравка у карантину изузети они мађарски држављани који се из Чешке, Пољске и Словачке враћају у земљу, под условом да су пре увођења ограничења резервисали смештај у било којој од земаља В4. Они ће морати да прикажу један негативан резултат ПЦР теста.


До 1. новембра, чешки, пољски и словачки држављани који су већ резервисали смештај у Мађарској за октобар пре увођења ограничења, такође имају право на изузеће од карантина, ако покажу један негативан резултат ПЦР теста, додао је он.


С обзиром на то да пандемија корона вируса представља нове изазове за све, државе Вишеградске групе раде на даљем интензивирању сарадње у суочавању са кризом, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијрто након разговора са Томашем Петричеком, својим чешким колегом, у понедељак у Прагу.


„Сложни смо у томе да треба успоставити механизам за координацију мера и размену искустава“, рекао је Сијарто, који је обавестио свог колегу да би чешки држављани који су раније резервисали одмор у Мађарској могли, слично као и прошлог месеца, слободно да уђу у земљу у октобру.

bottom of page