top of page

И Словаци чувају мађарско-српску границу

Словачка ће послати 40 полицајаца да помогну Мађарској у заштити мађарско-српске границе, коју оптерећују илегалне миграције, јавила је словачка новинска агенција ТАСР, позивајући се на изјаву министра унутрашњих послова Романа Микулеца.Словачки министар унутрашњих послова је истакао да је решење за илегалну миграцију заштита спољних шенгенских граница, а не контрола унутрашњих граница. Он је рекао да ће словачки полицајци бити распоређени у мешовите тимове са мађарским колегама и да ће њихова мисија трајати два месеца.


"Будућност ће показати да ли ће се и друге земље придружити јачању заштите спољних граница, тако да то има смисла. Припремамо се да пошаљемо и 20 до 30 полицајаца да ојачају Агенцију за граничну и обалску стражу ЕУ, јер Фронтексу треба помоћи да заштити спољне границе“, рекао је он.


Шеф словачке националне полиције Стефан Хамран рекао је да су Мађари дуги низ година били сами у заштити границе: "Драго ми је да се европска политичка елита коначно слаже – као што већ дуго говоримо – да решење није контрола унутрашњих граница, већ јачање спољних граница и помоћ нашим партнерима. Заштита спољних шенгенских граница није одговорност једне државе, већ свих заинтересованих. Док полиција на словачко-чешкој граници, на пример, дневно приводи неколико стотина илегалних миграната, њихов број на мађарско-српској граници се мери хиљадама".


Заштита граница је поново актуелна у Словачкој, након што је Чешка у септембру вратила граничне контроле на 27 бивших граничних прелаза са Словачком, наводећи као разлог жељу Прага да ограничи илегалну имиграцију. Првобитно је било предвиђено да мере трају 10 дана, али су и даље на снази. Чешка полиција је до сада, ове године, привела више од 12.000 илегалних миграната и 125 кријумчара људи.


Реагујући на ове чешке мере, Словачка је заузела став да о увођењу граничних контрола треба преговарати на нивоу Европске уније.

bottom of page