top of page

Када ће Београд добити метро?

Изградња метроа у Београду почеће наредног месеца, најавио је заменик градоначелника Горан Весић и додао да предстоји и проширење БГ воза и трамвајских линија. Датум, односно година завршетка радова на градњи метроа није споменута.


Весић се осврнуо на коментаре у вези са пројектом изградње метроа и додао да се тај пројекат „напада са свих страна”, од тога да уопште не треба да се гради до тога да ће сви да погину у метроу.


„Свака велика метропола у Европи има метро, а београдски ће радити Французи и Кинези. Први умеће у томе доказују што не само Париз него и други градови у Француској имају метро, а Кинези су изградили више од три стотине километара метроа последњих година у Кини”, рекао је Весић, а саопштио Беоинфо.


Замерају се, каже Весић, и линије метроа, па је чак понуђена траса метроа из 1981. са улазним подацима из те године. Тако је предложено, каже, да станице метроа буду на 350 метара, а ако је познато да су композиције дуге око сто метара, то значи да чим би кренуле оне би заправо морале да стану.


„Напади су покушај да се заустави изградња јер је то доказ да неки пре нису били способни нити су знали, а подсетићу да се о метроу у Београду прича већ 51 годину”, рекао је Весић.


Истиче да метро почиње да се гради у новембру и да је то процес који не може да се заустави, указујући да је исти сценарио напада био и за Београд на води, Трг републике, фонтану на Славији, споменик Стефану Немањи.


„Ипак, добра вест за грађане Београда јесте да ће се метро градити и да ће имати три линије: од Макиша до Миријева, дужине 21 километар и исто толико станица, затим од депоа на Бежанији такође до Миријева, дужине 19,2 километра са 22 станице, са трасом према железничкој метро станици у Земуну, а планирана трећа линија метроа, која се сада неће градити, биће на потезу Бањица - Блок 61, дужине 22,7 километра са 23 станице”, истакао је Весић.


Колико је важан метро, једнако је важно и проширење БГ воза, додао је Весић. Данас имамо, додаје, скоро 197 километара са 104 поласка и то Батајница-Овча 30 километара, Ресник-Овча 36 километара, Младеновац-Овча 62 километра и Лазаревац-Овча 68 километара.


„Нажалост, према Лазаревцу и Младеновцу има три и шест полазака дневно. Планом је предвиђено да имамо четири градске линије БГ воза и три приградске. Укупна дужина биће 223 километра, са 76 станица и 500 полазака дневно”, навео је Весић.


Заменик градоначелника је прецизирао да је према Нацрту плана генералне регулације шинских система предвиђено 42,6 километара нових трамвајских мрежа. План је да се продужи мрежа од Јурија Гагарина на Бежанијску косу, од Пожешке према Цераку, као и од Богословије према Ади Хуји на леву обалу Дунава.


„Зато нам и требају нови трамваји. Град Београд се спрема да распише тендер, односно да у наредних десет година купи 120 нових трамваја, чиме ћемо потпуно заменити комплетни трамвајски возни парк. Врло брзо ћемо расписати и тендер за куповину 80 тролејбуса, које ћемо купити у наредних пет година”, рекао је Весић.

Comments


bottom of page