top of page

Како законски регулисати рад од куће

Унија послодаваца Србије затражила је доношење квалитетног оквира за нове облике рада који су постали део праксе, као што је рад ван просторија послодавца.


Унија је саопштила да је једна од најупечатљивијих промена током пандемије био много учесталији рад од куће, због здравствених ризика и прописаних мера државе, која је јасно показала проблеме и ризике, али и потенцијал да се ситуација окрене у правцу позитивних промена.

Предлаже се пажљива анализа предности и мана рада од куће како би се осигурала конкурентност домаће привреде и побољшали услови рада за запослене.

"Потребно је кроз адекватан законски оквир прецизирати разлике између рада од куће и рада на даљину, увести могућност регулисања радног односа тако да запослени један део радног времена проводи код куће, дефинисати обавезе по питању опреме и средстава за рад, накнаде трошкова рада, као и обавезе послодаваца по основу безбедности на раду. Ови и многи други аспекти рада од куће тренутно су нерегулисани и самим тим подлежу арбитрарној процени и одлуци, што није у корист ни послодаваца, а ни запослених", оцењује се у саопштењу Уније послодаваца Србије.

Наводи се да је ова иницијатива Уније упућена Социјално-економском савету, након чега ће, уколико добије подршку, бити прослеђена и надлежним органима Републике Србије.

Comentarios


bottom of page