top of page

Кампања за вакцинацију младих

У Србији је данас почела кампања за вакцинацију младих против корона вируса, а на конференцији која је тим поводом одржана у Београду премијерка Ана Брнабић је још једном позвала све, а посебно младе да приме вакцину јер, како је рекла, од њих зависи да ли ћемо сви моћи да се вратимо нормалном животу.


Премијерка је на конференцији у Дому омладине рекла да је у нашој земљи до сада једну дозе вакцине примило 2.361.545 пунолетних грађана, што је око 44 одсто пунолетног становништва. Ревакцинисано је, прецизирала је Брнабићева, 1.868.519 грађана што је око 35 одсто људи.


„Желимо да имамо макар 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва до 21. јуна, како бисмо организовали фестивале и релаксирали мере. То је изузетно амбициозан циљ и у овом тренутку је теоријски могућ, али да би заиста било могуће да га остваримо, морамо много да радимо, а нарочито да разговарамо са младима јер само заједно можемо да вратимо нормалан живот. Кључ тог успеха је искључиво у рукама младих људи, и то млађих од тридесет година”, поручила је она.


Навела је да је највећи број вакцинисаних у старосној категорији између 65 и 74 године и додала да је у тој категорији 70 одсто вакцинисаних, а да је изнад те старосне границе вакцинисано 56 одсто. У старосној категорији до 30 година година вакцинисано је само 11,9 одсто, рекла је Ана Брнабић и позвала младе да се вакцинишу јер од њих зависи да ли ћемо и сви остали моћи да се вратимо нормалном животу.


„Хајде да заједно покажемо да смо као друштво одговорни. Ако се млади људи данас активирају, ако се пријаве или без пријаве оду на било који од пунктова за масовну вакцинацију, без било какве сумње успећемо да остваримо циљ до 21. јуна”, поручила је премијерка.


Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је Дом омладине можда најбоље место са кога треба кренути у нови живот: „Ово је заједничка кампања коју смо радили ми из државне управе, Владе Србије, градови Нови Сад и Београд, као и наши пријатељи из фестивала. То показује да заједно можемо да решавамо друштвене проблеме, а нажалост један од већих проблема данас је вакцинација младих”, рекао је Весић.


Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поставио је питање да ли постоји друго, безбедније и боље решење од вакцинације и да ли можемо да чекамо да се разболимо, или да се вакцинишемо у потребном броју и тако добијемо колективни имунитет.

Истакао је да као грађанин и као отац снажно подржава овај пројекат.


„Верујем у њега, верујем да можемо на лето да одржимо фестивале и имамо нормалнији живот, свадбе, крштења, матурске вечери, да се загрлимо, пољубимо и идемо на утакмице, а све то само од нас зависи. Зато, хајде да заједно победимо”, поручио је Вучевић.


Циљна група кампање су млади од 16 до 25 година, а намера је да се постигне већи број вакцинисаних у тој популацији. Оснивач фестивала ''Егзит'' Душан Ковачевић је рекао да је младима потребно слати поруке оптимизма и дати им визију повратка нормалном животу, што ће их и мотивисати да се вакцинишу: „Велика Британија је међу првима у свету препознала значај вакцинације и пре три месеца дала датум отварања за 21. јун. Управо то је мотивисало цело друштво, а посебно младе људе да се придржавају мера и вакцинишу се. Велика Британија је као и Србија позната по фестивалима, што је Србији донело неколико европских, фестивалских шампионских титула”, рекао је он.

bottom of page