top of page

Камп на КиМ против утицаја Русије

Амерички Стејт департмент издвојиће 140 хиљада долара за помоћ балканским земљама "за борбу против дезинформација, укључујући и оне које долазе из Русије".


Како је прецизирано у тендерској документацији, преко амбасаде у Приштини биће додељена средства за реализацију програма „TehKamp на Косову: Борба против дезинформација на Балкану”, преноси Спутњик информацију телевизије РТ, која је имала увид у документ.

Циљ програма је "јачање поверења јавности у слободну штампу и демократске институције, помагање учесницима да ефикасније откривају и да се боре против лажних вести, дезинформација и повезаних претњи, као што су лажни налози".

Наводи се да ће догађај бити регионалног карактера, а слушаоци су са КиМ, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Србије, Северне Македоније и Словеније. Они ће, како се наводи, укључивати званичне представнике локалних управа, новинаре, као и утицајне медије. Програм чине две компоненте - тродневни семинар и догађаји, који ће уследити након њега.

„Компонента 1 предвиђа одржавање тродневног семинара у Пећи од 19. до 21. новембра 2020. године, на којем ће учествовати бар 45 људи. Компонента 2 предвиђа низ пратећих догађаја, укључујући издвајање грантова, као и програм размене”, наведено је у документу.

Планирано је да се овим програмом постигне низ циљева, а као један од њих издваја се „супротстављање руским дезинформацијама”, преноси Танјуг наводе Спутњика.

bottom of page