top of page

Карачоњ: Влада закаснила са пакетом мера

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ поздравио је нове рестриктивне мере усмерене на сузбијање ширења корона вируса у Мађарској, које је премијер Орбан најавио, додајући, међутим, да је одлука донета прилично касно.


„Мере које је најавио премијер су неопходне и оправдане“, рекао је Карачоњ у обраћању грађанима путем Фејсбука. „Али то је било потребно урадити знатно раније, јер је влада изгубила контролу над епидемијом још пре неколико недеља.“


Градско веће Будимпеште спроводиће прописане мере, рекао је он, додајући да би Оперативни одбор главног града задужен за решавање епидемије требало да се састане данас. Карачоњ је такође рекао да се „не може занемарити да владини напади на градску управу само отежавају одбрану од вируса“ и навео низ примера за своју тврдњу.


Додао је да му је драго што влада спроводи мере које је претходно предложило градско веће и спрема се за тестирање васпитача у школама и вртићима и запослених у јаслицама. Каже да је да ће главни град проширити своје капацитете за тестирање на корона вирус, јер они које је влада одобрила нису довољни.


Премијер Виктор Орбан у понедељак је потврдио да ће влада, ако јој се парламентарним гласањем у уторак доделе посебна овлашћења, продужити раније уведени полицијски час, који ће бити на снази између 20:00 и 05:00, и ограничити радно време трговина и других услуга, почевши од уторка у поноћ, у оквиру мера сличним онима које су већ на снази у Аустрији. Средње школе и факултети од среде прелазе на дигиталну наставу, док ће основнци и даље похађати часове у школама.


Мере ће бити уведене на тридесет дана, а након тога ће се поново проценити како даље, рекао је Орбан. Сва окупљања биће забрањена, а ресторани затворени, осим за кућну доставу хране. Продавнице и услужне радње, као што су фризерски салони, мораће да се затворе у 19 сати, а хотели ће смети да примају само пословне путнике, али не и туристе, рекао је Орбан.bottom of page