top of page

Карачоњ: Влада прикрива број умрлих

"Набавка вакцине против ковида-19 могла би да означи нову фазу у напорима за заштиту, ако поверење јавности у власти буде довољно велико да се људи одлуче на вакцинацију", рекао је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ и истакао да мађарска влада "чини све како би прикрила податке везане за последице епидемије."


Стопа смртности од вируса корона у Будимпешти само је половина од мађарског просека, што Орбанова влада покушава да се сакрије, рекао је градоначелник. Према његовим речима, мало је познато о стопама смртности у унутрашњости земље, иако би ове информације биле кључне за борбу против епидемије: "О томе можемо да сазнамо само од европских статистичара", додао је он.


Карачоњ је на Фејсбуку изјавио да је званична веб страница владе одвојено приказивала само податке из Будимпеште, како би на тај начин високе "стопе раног морталитета у престоници могле бити представљене као одговорност градског руководства".


„Вероватно је у Мађарској много више људи умрло од короне, него што то влада приказује у статистикама. Број смртних случајева порастао је у последњих неколико месеци, што је развој који се може објаснити преоптерећеним здравственим системом", рекао је он.


Карачоњ истиче да мађарски Статистички завод није објавио регионалне стопе смртности, али су то учиниле европске статистике.


„Шокантне бројке показују да је током врхунца епидемије у два округа умрло готово двоструко више људи него у истом периоду прошле године. Пораст је био много мањи у Будимпешти", нагласио је градоначелник.

bottom of page