top of page

Карачоњ: Зауставићемо изградњу пруге према Србији ако дођемо на власт

"За изградњу пруге Београд-Будимпешта и кампуса кинеског Универзитета Фудан у Будимпешти, под актуелним условима, не постоји сагласност мађарских политичких снага и ти пројетки немају подршку већег дела јавности", рекао је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ и обећао да ће, уколико опозиција освоји власт на нарeдним изборима, реализација тих пројеката бити стопирана.


Како је Карачоњ саопштио на свом Фејсбук профилу у оквиру кампање за освајање позиције заједничког кандидата опозиције за место будућег премијера, најважнији разлог што је опозиција притив изградње кинеског универзитета и пруге Будимпешта-Баоград, јесте њихова нетранспарентност, односно тајност података који се тичу услова изградње. Поред тога, каже он, бизнисмени који су у дослуху са владом, већ се појављују са својим интересима, када је реч о железничкој инвестицији.


"Ко год од нас из опозиције буде следећи премијер Мађарске, одмах ћемо, у складу са очигледном вољом већине бирачког тела, зауставити инвестицију везану за градњу пруге Београд-Будимпешта и кампуса Универзитета Фудан у Будимпешти под тренутним условима. Не желимо да живимо под теретом ових пројеката актуелне власти у Мађарској, чак ни са предностима, за које они тврде да постоје", каже градоначелник.


"Ипак, искрено верујемо да погрешне акције актуелне мађарске владе у вези са овим двема инвестицијама и њихове несрећне последице неће угрозити развој добрих односа наших земаља", пише Карачоњ, уз напомену да је реч о заједничком ставу свих шест личности, које су се кандидовале за избор заједничког кандидата опозиције за премијера.


У ранијим иступима у Мађарском парламенту, представници опозиције су такође исказивали своју несагласност са плановима владе да кредитом из Кине учествује у изградњи брзе пруге до Беогада. Они су тврдили да та пруга "служи економским интересима Кине, јер ће се њена роба на тај начин брже транспортовати из луке Пиреј до средње Европе" и да "није интерес мађарских грађана да својим новцем финансирају реализацију овог посла".

bottom of page