top of page

Карачоњ: Концепт европске Мађарске је у опасности

На дан Светог Иштвана треба јасно ставити до знања да Мађарска припада Европи и ту ће остати, написао је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ на Фејсбуку, честитајући грађанима државни празник 20. август.


"Прошле године у ово доба почели смо да осећамо анксиозност, тешкоће и бол у месецима које смо оставили за собом, мислећи да ће најтежи дани ускоро бити иза нас и да ће нам се животи вратити у нормалу. Тада нисмо знали да ћемо се суочити са периодом који ће бити још тежи од оног кроз који смо прошли. Губици наших најмилијих, економска криза која је променила животе стотина хиљада људи, облаци нечовечности и подела који су се надвили над нашим главама довели су до потребе за променама. Заоставштина краља Светог Иштвана омогућила нам је да кажемо да је потребно успостављање нове, потпуне државе“, каже Карачоњ.


Начин функционисања мађарске државе мора, по њему, бити стварање хуманије и поштеније земље "а то може почети само од нас самих", сматра градоначелник.


„Владавина неколицине надмоћних поделила је ову земљу на два дела, али држава се не може градити на мржњи, стигматизацији и реторици грађанског рата, већ само на сарадњи и саосећању. Данашња држава ствара жртвене јарце, уместо да нуди решења. Потребно је успоставити нову државу, која ће гарантовати правну и јавну сигурност и прилику људима да живе достојанственим животом", пише он.


Градоначелник је упозорио да је концепт европске Мађарске у опасности, истакавши да постоји претња "подстакнута ситним играма моћи" која би, како је рекао, Мађарску могла повући из Европске уније: „Живот ван Европе нико не може желети за своју децу", закључио је Карачоњ.

bottom of page