top of page

Карачоњ незаконито радио на факултету?

Градоначелник Будимпеште и могући кандидат опозиције за премијера, Гергељ Карачоњ, пре своје политичке каријере незаконито је предавао на Универзитету Корвинус, навела је државна Управa за образовање, а пренeo провладин лист "Мађар немзет".


Карачоњу се на терет ставља да је од 2004. године, па све до уласка у политичке воде пре једне деценије, радио противзаконито на Корвинусу. Он, међутим, негира тврдњу о свом недозвољеном раду и нападе од стране провладиних медија приписује страху Орбановог режима од губитка на изборима. Каже да је положио одговарајући испит и да је све радио у складу са тада важећим прописима.


Власти су недавно контролисале ангажовање 32 предавача, али неправилности су откривене само у његовом случају, јер су му недостајали испит из страног језика и статус доктора наука, због чега није могао да буде ни доцент ни ванредни професор.


Управа за образовање је открилa да именовање Карачоња за доцента није билo у складу са институционалним прописима, јер није имао потребан Ц ниво језичког испита или еквивалентну диплому признату од државе. Његово именовање у звање доцента је нерегуларно и због тога што, на основу расположиве документације, није започео докторске студије.


Говорећи о овом случају, шеф кабинета премијера Виктора Орбана, Гергељ Гуљаш, позвао је градоначелника да поднесе оставку, рекавши да су се неки државни званичници повукли са својих функција чак и "због блажих прекршаја", циљајући вероватно на оставку бившег мађарског председника Пала Шмита, који је поднео оставку због плагиране докторске дисертације.


„Видим да је јавна управа довучена на бојно поље да обезбеди муницију за кампању и клевете против мене, да има на шта да потроши тих 1,5 милиона дневно (овим је циљао на објављени податак да Фидес дневно троши око 1,5 милиона форинти - око 4.300 евра за кампању против њега у медијима). Једино ми је жао што су својом великом кампањом клеветања, чији сам циљ ја, омаловажили универзитете, наставнике и професоре који немају никакве везе са чињеницом да се Орбан и његов тим боје, и то с правом, за своју моћ. Да будем јасан: поносан сам на скоро десет година које сам провео као предавач на Корвинусу, поносан сам на своје студенте, поносан сам на научни рад који смо заједно релизовали. Службеници Фидеса то никада неће моћи да ми одузму”, објавио је Карачоњ на својој Фејсбук страници.


Осим тога, "Мађар немзет" и још неки медији у први план већ дуже време истичу Карачоњево слабо знање енглеског језика. Они пишу да градоначелник редовно користи услуге преводиоца, јер његов енглески наводно није довољно добар за учешће у међународним преговорима.


Осим што је обећао да ће своју прву конференцију за новинаре одржати као премијер на енглеском, Карачоњ је ове критике прокоментарисао ставом да је говорни енглески премијера Виктора Орбана вероватно бољи од његовог и да је разлика бар онолика колика је и између Сорошеве стипендије у Енглеској (Орбан је студирао на Окфорду уз помоћ стипендије Џорџа Шороа) и средњег језичког испита на универзитету".
Comentarios


bottom of page