top of page

Карачоњ нуди ривалима места у влади

Иако још увек нема коначног договора између потенцијалних кандидата опозиције за премијера - либерала Гергеља Карачоња и конзервативца Петера Марки-Заија. Њих двојица ће се, судећи према писању медија у Будимпешти, вероватно удружити у другом кругу опозиционих избора, а и након тога.


Као што смо раније известили, кандидат Демократске коалиције Клара Добрев и садашњи градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ су најбоље прошли у првом колу тзв. предизбора, на којима се бира дефинитивни кандидат опозиције за премијера. Изненађујуће, градоначелник Ходмезевашархеља Петер Марки-Заи доспео је на трећу позицију, након чега су одмах покренуте расправе о његовом или Карачоњевом повлачењу, како би се један од њих у другом кругу суочио са супругом бившег мађарског премијера Ференца Ђурчања.


Иако још увек нема договора о повлачењу, њих двојица су већ одлучила да направе коалицију. Обојица су јасно ставила до знања да се кандидују заједно, само је питање ко ће бити кандидат за премијера, тј. ко ће одступити.


Након недавних изјава, повлачење Марки-Заија (кога многи сматрају човеком који долази изван естаблишмента), свакако је вероватнији исход. Наиме, Карачоњ је, како преносе мађарски медији, својим ривалима чак наменио одређене функције у будућој администрацији. Према обећањима градоначелника Будимпеште, Марки-Заи би био потпредседник владе, док би Добрев водила Министарство спољних послова.


Са друге стране, Марки-Заи инсистира на томе да би, будући да је конзервативни кандидат, био најбољи изазивач премијера Орбана. Он наводи да "ни Добрев ни Карачоњ нису нашли начин да се ефикасно обрате неодлучним гласачима" и тврди да је он то постигао и сада, а и на изборима за градоначелника Ходмезевашархеља, када је као заједнички кандидат опозиције победио високог функционера Фидеса Јаноша Лазара и "испунио многа обећања". У сваком случају, Марки-Заи је обећао да ће коначну одлуку донети у наредна 3-4 дана.


У међувремену, кампања и одговор владајућег Фидеса се и даље концентришу само на Карачоња, Ђурчања и његову супругу, означавајући Марки-Заија као "небитну фигуру".


Убрзо након објављивања резултата, председник либералног покрета Моментум брзо је дао до знања да ће његова странка подржати или Марки-Заија или Карачоња, али дефинитивно не Клару Добрев. За разлику од кандидата за премијера Андраша Фекете-Ђера, који је имао лош учинак на предизборима, кандидати његове странке за посланике остварили су неколико победа, што значи да би бирачко тело Моментума могло имати важну улогу у другом кругу.


С друге стране, Јобиков лидер Петр Јакаб, који је на предизборима заузео четврто место, посредно је наговестио да би својим симпатизерима могао да препоручи да подрже Клару Добрев. Иако су њихове странке идеолошки потпуно различито профилисане, левичарски ДК и десничарски Јобик лако су постигли договоре у изборним јединицама са једним кандидатом, пре избора. Премда се неко време чинило да ће њихова сарадња трајати само до краја прве рунде, очигледно није тако. У објави на Фејсбуку, Јакаб је критиковао Карачоња и Марки-Заија и позвао сво троје кандидата да се кандидују одвојено у другом кругу (у том случају Добрев би била фаворит), што није тешко протумачити као наклоност Клари Добрев и ДК-у, упркос њиховој идеолошкој дистанци.


bottom of page