top of page

Карачоњ представио свој програм

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ представио је 18 тачака свог програма, у својству кандидата за премијера странке Парбесед (Дијалог), Мађарске социјалистичке партије (МСП) и странке ЛМП. Напоменуо је да прве програмске тачке садрже мере које се могу започети одмах и спровести „релативно брзо, како би се обезбедила компензација за последњих десет година“.


Програмом је предвиђено укидање одељка Закона о раду који предвиђа могућност 400 сати прековременог рада, што је међу опозицијом и критичарима познато као „робовски закон“. Карачоњ је такође је најавио доношење новог Закона о раду.


Што се тиче образовања, он је спуштање старосне границе за обавезно образовања са 18 на 16 година назвао „грехом“ и рекао да ће његова влада створити циљане програме „за омладину која је избачена из образовања“. Аутономија мађарског образовања била би поново успостављена и нова влада би „учинила све што је у њеној моћи да врати Централноевропски универзитет“, рекао је он.


"Локалне власти биће поново задужене за надзор над државним школама, а разлике у финансирању државних и црквених школа биће отклоњене већом подршком за прве. Одлуке Фидесове владе, којима се неким верским организацијама одузима статус цркава, биће размотрене. Штета која је нанета мађарским руралним подручјима мораће да буде отклоњена и преиспитаће се закони о приватизацији земљишта", рекао је он.


Од „многих ствари које би требало поправити у пензијском систему“, Карачоњ је споменуо да је у његовом покрету приоритет положај оних који примају инвалидске пензије. Исплату додатка незапосленима требало би продужити на девет месеци, а они који су тај додатак примили само три месеца (према важећем законодавству) требало би да се исплати одштета, као и онима који су приморани да узимају боловања током пандемије.


Здравствени и социјални радници добили би једнократну субвенцију на своје зараде, од 500.000 форинти (1.440 евра), у знак захвалности за рад током пандемије. Карачоњ је рекао да је Фидесова влада "наравила огромну рупу" у пословању локалних самоуправа, преусмеравањем прихода од пореза на пословање и таксе на возила током ванредног стања. Локални савети треба да опорезују имовину већу од 500.000.000 форинти, како би надокнадили изгубљене ресурсе, предложио је он.


"Док се многе компаније боре за опстанак након пандемије, друге су током последњих година постале невероватно снажне. Нова влада би увела порез Месарош како би се опорезовали они који су остварили екстра профит током пандемије", рекао је он.


Коментаришући овај програм, директор за комуникације у Фидесу Иштван Холик, рекао је да он не садржи „ништа ново у поређењу са левичарским програмом на коме се заснивала ранија влада шефа Демократске коалиције Ференца Ђурчања: "Карачоњ и Ђурчањ вратили би политику из прошлости, коју су Мађари једном одлучно одбацили, јер је политика левице и Ђурчања већ једном гурнула Мађарску на ивицу банкротства“, рекао је Холик.

Comments


bottom of page