top of page

Карачоњ препушта кандидатуру Марки-Заију

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ напустио је данас трку за кандидата мађарске опозиције на националним изборима наредне године, рекавши да ће подржати конзервативца Петера Марки-Заја у покушају да се смени премијер Виктор Орбан.


Тај потез могао би да ослаби шансе Кларе Добрев, кандидаткиње левичарске Демократске коалиције, која је прошле седмице победила у првом кругу примарних избора за одабир лидера уједињене опозиције на изборима који ће бити одржани наредног пролећа. Добрева је освојила 34,8 одсто гласова, Карачоњ 27,3 процената, а Марки-Зај нешто изнад 20 одсто гласова. "Верујем да Петер Марки-Зај може да уједини опозицију", рекао је Карачоњ, додајући да он познаје проблеме на селу и да је Орбанова владајућа странка Фидес традиционално јака у мањим градовима и селима.

На парламентарним изборима који ће бити одржани следеће године Орбан ће се први пут од када је дошао на власт 2010. суочити са уједињеним фронтом опозиционих странака који укључује социјалисте, либерале и некадашњу крајњу десницу, а сада странку десно од центра Јобик.

Истраживања јавног мњења предвиђају тесну борбу између Орбанове странке Фидес и опозиционе коалиције, тако да се очекује да то буду најнеизвеснији избори у последњих више од десет година. Друга рунда примарних избора биће одржана између 10. и 16. октобра.

bottom of page