top of page

Карачоњ: Пријемом Балкана у ЕУ елиминисати утицај Кине

Гергељ Карачоњ се извинио поткомитету Конгреса Сједињених Држава за поступке премијера Виктора Орбана и замолио их да га не изједначавају са целом Мађарском. Како је рекао, Орбан помаже повећању кинеског утицаја на Запаном Балкану, што би требало решити интеграцијом тог подручја у Европску унију.


Учествујући на онлајн седници пододбора и челника престоница Вишеградске групе, градоначелник Будимпеште и колидер левичарске зелене партије Парбесед, критиковао је сарадњу Орбанове владе са Русијом и Кином, као и понашање владе на међународном плану.


Говорећи као један од потписника Пакта о слободним градовима, Карачоњ се осврнуо на вишеструку забринутост коју има у вези са владом Виктора Орбана, тврдећи да је Фидес значајно оштетио стање мађарске демократије. Према његовим речима, влада Виктора Орбана директно служи интересима и Кине и Русије, игноришући демократске вредности.


Он је одржао петоминутни говор на енглеском, који је започео речима да је „Виктор Орбан изградио хибридни режим, између демократије и аутократије“. Слобода медија се константно смањује, а на међународном плану влада се све више окреће Кини и Русији, у односу на Запад, рекао је.


Као пример је навео пругу Будимпешта–Београд, коју су градиле кинеске компаније, од кинеских кредита, плаћених мађарским порезима. Такође је навео пројекат "Пакш два" као пример веза Мађарске са Русијом, напомињући да нуклеарну електрану финансира Русија, кроз кредит дат Мађарској и да служи руским интересима. У оба случаја, нагласио је, детаљи уговора се чувају од јавности.


Градоначелник се такође дотакао недавно објављеног контроверзног говора шефа парламента Ласла Кевера безбедносним званичницима 2020. године, у којем је опозицију описао као „највећи ризик за националну безбедност Мађарске“. Карачоњ сматра да је такав језик јасна употреба тактике Владимира Путина. Као други пример, навео је наводну употребу шпијунског софтвера "Пегаз" од стране мађарске владе против новинара, пословних људи и опозиционих политичара.


Карачоњ је рекао да вредности мађарске владе не одражавају вредности мађарског друштва. То се види и по томе што су у многим мађарским градовима, укључујући и Будимпешту, 2019. године изабрани опозициони кандидати за градоначелнике, истакао је он.


Поново говорећи на крају састанка, овога пута на мађарском, градоначелник се осврнуо на искључење Мађарске са предстојећег самита демократије, Џоа Бајдена. Он је притом осудио Орбанов аргумент да „ЕУ не може бити присутна на самиту јер, нема Мађарске“. Градоначелник сматра да је опасност за демократију то што премијер блокира заједничко представљање ЕУ на самиту, због чега се Карачоњ извинио организаторима и нагласио да Орбан критике на његов рачун увек представља као критику читавог мађарског народа.


"Жао ми је што морам да се извиним због овога. Желео бих да вас замолим да Орбана не изједначавате са Мађарском", рекао је Карачоњ и на крају скренуо пажњу на Западни Балкан где, како каже, Мађарска помаже у повећању кинеског утицаја, што би према Карачоњу, можда требало да се реши интеграцијом Балкана у Европску унију.


Сврха састанка који је организовао амерички конгресмен Бил Китинг, била је да се појача подршка локалним лидерима у Централној Европи који раде на „промовисању слободе и слободе“. Китинг је цитирао истраживачки центар "Фридом хаус" када је навео да је Мађарска прва држава чланица ЕУ која је оцењена као делимично слободна. Пољска, Чешка и Словачка су повољније категорисане, али постоји општа забринутост за демократске слободе у свим земљама В4, објаснио је овај демократски политичар. Истакао је да америчка страна сматра жалосним то што "нације, које су некада биле узорни актери демократске транзиције, сада иду потпуно другачијим, нелибералним путем, који често доводи у питање основна људска права".

Comments


bottom of page