top of page

Карачоњ разговарао са америчким отправником послова

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ састао се са отправником послова Амбасаде САД-а у Мађарској Марком Дилардом, у Градској кући, објављено је на Фејсбук страници америчке амбасаде у Будимпешти. Разговарали су, како се наводи, о "утицају који би пандемија короне могла да има у 2021. години и билатералној сарадњи".


Карачоњ, који је копредседник левичарске зелене опозиционе странке Парбесед (Дијалог), такође је објавио на својој Фејсбук страници да се састао са Дилардом.


Према његовим речима, теме састанка односиле су се на "могућности за сарадњу, економску ситуацију у Будимпешти, мађарску унутрашњу политику и могућности главног града да води сопствену дипломатију, попут иницијативе назване Пакт слободних градова".


Градоначелник је изразио задовољство избором Џозефа Бајдена, рекавши да се "у његовом карактеру може препознати посвећеност међународној сарадњи и заштити демократских вредности“. Карачоњ је рекао да се нада да ће се нова администрација заложити за "заштиту заједничких вредности као што су демократија, владавина закона, људска права и слобода штампе".


У складу с тим, градоначелник је рекао да су и он и отправник послова Дилард заинтересовани за "обнову трансатлантских односа и сарадње две нације". Према његовим речима, 2021. година је посебно значајна, будући да се навршава 100. годишњица америчко-мађарских дипломатских односа.

Comentarios


bottom of page