top of page

Карачоњ се предомислио: Бићу кандидат

Градоначелник Будимпеште Гергељ Kарачоњ објавио је да ће учествовати на изборима опозиције за одређивање њиховог заједничког кандидата, који ће се супротставити премијеру Виктору Орбану на парламентарним изборима предвиђеним за април 2022. године.


Kарачоњ, либерал који је победио Орбановог кандидата у трци за градоначелника Будимпеште 2019. године, донедавно је тврдио да се неће кандидовати за премијерско место, али се очигледно предомислио. Сада се он у јавности сматра фаворитом да буде одређен као кандидат опозиције за премијерско место, премда водећа опозициона партија, Демократска коалиција, има свог кандидата за предизборе - Клару Добрев, супругу вође странке и бившег премијера Ференца Ђурчања.


Опозиција ће имати своје изборе у два круга, најесен, а Карачоњ је на својој Фејсбук страници саопштио да је после дугог размишљања одлучио да се пријави за примарне изборе опозиције, за кандидата за премијера.


„Осећам да је Мађарска у тешкоћама, наша земља је изузетно подељена и желим да допринесем да је поново ујединим“, рекао је у поруци објављеној из села у којем је провео детињство, удаљеном око 270 километара од Будимпеште.


Примарне изборе организује савез шест опозиционих партија и то ће бити први пут да се у Мађарској тако одређују кандидати за парламентарне изборе. Три од тих шест партија већ су дале на знање да ће пружити подршку Kарачоњу. Према анкетама, савез опозиције је у благој предности у односу на Орбанову партију Фидес.


Фидес је од 2010. три пута освојио већину у парламенту, делимично захваљујући одлуци опозиционих партија да изађу на изборе одвојено. Прошле године, савез који окупља партије левице, деснице и либерала, саопштио је да ће сарађивати како би имали само по једног кандидата против Фидеса у 106 изборних јединица.


Савез се такође договорио да изради заједнички програм бувдуће владе, оптужујући Орбана да води Мађарску ка ауторитарној власти и да је удаљава од главних демократских вредности Европске уније.

Comments


bottom of page