top of page

Карл: Мешање САД и ЕУ у мађарске изборе незаконито

У недавном интервјуу на каналу One America Network, виши сарадник Институтa Claremont, Џереми Карл, говорио је о "континуираном мешању група повезаних са америчким демократама у унутрашње ствари Мађарске. Он је назвао незаконитом сарадњу институција ЕУ и невладиних организација које су имале за циљ да утичу на резултат избора у априлу 2022.По његовом мишљењу, и САД и ЕУ су очигледно покушале да се умешају у мађарске изборе. Они, како је рекао, „не воле Орбанов националистички програм". Оцењује такође такође да се "ту не ради се о владавини права и демократији, већ о нападима на националне конзервативце и подршци глобалистима".


Одговарајући на новинарско питање о људима укљученим у организацију Акција за демократију, која је спонзорисала кампању мађарске опозиционе коалиције, као што су генерал Весли Кларк, Ен Еплбаум или Френсис Фукујама, Џереми Карл их је назвао „корумпираним“, оптужујући их за мешање у и изборе у другим земљама. Он је такође истакао да су ови активисти, када их прозивају у вези са њиховим деловањем, крајње огорчени, "јер не могу да схвате да би се неко могао истински супротставити њиховом политичком програму који сматрају суштином саме демократије, а не одређеним политичким избором унутар демократије".


Реагујући на интервју, Балаж Орбан, политички саветник мађарског премијера, објавио је на Фејсбуку да се „недавно појавило откриће да је америчка организација Акција за демократију дала милијарде форинти мађарској опозицији током избора у априлу прошле године". Он подсећа да је пре неколико недеља ово била тема емисије на америчком каналу One America News Network, у којој је оштро критикован утицај САД-а на мађарске изборе.

bottom of page