top of page

Каталин Новак обећала подршку Северној Македонији

Мађарска придаје велики значај добрим односима са Северном Македонијом, јер је интеграција Западног Балкана у интересу целе Европе, рекла је председница Каталин Новак, која је у понедељак у Скопљу разговарала са својим тамошњим колегом Стевом Пендаровским.Међу темама састанка, Каталин Новак је истакла питање рата у Украјини. Двоје председника деле заједнички став: осуђују руску агресију и држе се територијалног интегритета и суверенитета Украјине. Она је додала да је заједнички интерес да се што пре постигне прекид ватре у Украјини и да се започну мировни преговори. Новакова је подсетила и да Мађарска чини више од својих могућности у хуманитарној области, јер је од почетка рата у земљу стигло више од милион избеглица из Украјине.


Она је рекла да је интеграција Северне Македоније у ЕУ важно питање, јер је стабилност региона Западног Балкана кључна за безбедност Европе и за борбу против илегалних миграција. "Неправедно је приморавати Северну Македонију да предуго чека на чланство у ЕУ", упозорила је она, додајући да би то такође могло да умањи ентузијазам северномакедонског становништва за приступање.


Прошле године је западнобалканском рутом стигло дупло више илегалних миграната него 2021, речено је на састанку. Новакова и Пендаровски су се сложили да се проблеми који доводе до миграције морају решавати у земљама порекла миграната и да се тај процес мора зауставити на спољним границама Европе.


Мађарска председница је истакла да помоћ у овој области пружа и њена замља, са 30 мађарских полицајаца који патролирају на северномакедонско-грчкој граници.

Comments


bottom of page