Каталин Новак: Уцењивање није сарадња

Председница Мађарске је још једном критиковала институције Европске уније за које каже да настоје да казне званичну Будимпешту због "наводног непоштовања начела правне државе и ставова о мигрантима и санкцијама према Русији".„Предуслови за нашу сарадњу и разумевање су да нас не уцењују, ни новцем који нам следује, нити идеологијом коју су Мађари одбацили. Мађарска жели да оснажи Европу, да ојача њен глас. Само тако имамо шансу да одбранимо њне становнике и сачувамо историјске и културне тековине које су Европу учиниле великом“, истакла је Каталин Новак у свом говору, одржаном у Секешфехервару. Новакова, којој је управо истекло сто дана од преузимања дужности, запитала се да ли се може и сме славити Дан Светог Иштвана, оснивача државе, када у суседству грми оружје, када због рата привреда трпи тешке ударце, а цене лете у небо. Убрзо је следио и њен одговор да треба славити, "можда и више него раније, како би се из перспективе давне прошлости схватила садашњост и донеле мудре одлуке за будућност".

„Желим да нас Бог сачува од рата и да наши војници и породице живе у миру, да не дозволи да наши младићи оду у бој и да не постанемо арена борбе великих сила. Ми, руководиоци земље, учинићемо све да на мађарској земљи не тече крв“, додала је Каталин Новак у некадашњој мађарској престоници.

Традиционални празнични ватромет је јуче требало да се одржи у Будимпеште, али је због лошег времена померен за недељу дана. Већина манифестација у матици и суседним државама је, ипак, одржана по раније утврђеном програму поводом 20. августа, који је посвећен оснивачу мађарске државе и поборнику хришћанства, Светом Иштвану. Биле су то прилике да се, у говорима политичара, поново истакне јединство мађарске нације, као и њен "просперитет у Карпатском басену, али и свуда по свету".