top of page

Кајари о мађарској мисији на Косову

Због све напетије ситуације на Косову, у приправности је и мировна мисија НАТО-КФОР, која укључује и велики број мађарских војника, пише портал 24.HU, у оквиру интервјуа са генерал-мајором Ференцом Кајаријем, ранијим командантом мисије НАТО-а на Косову и Метохији.Велика је част што је Мађарска добила прилику да командује мисијом НАТО-а, рекао је Кајари и додао да то показује поузданост и спремност Мађарских одбрамбених снага да да изврше такав задатак. „С друге стране, то је и потврда мађарске спољне политике, јер је Западни Балкан важан фактор европске безбедносне политике“, истакао је он.


Мађарске одбрамбене снаге су присутне у КФОР-у од 1999. године. Након прелазног периода, почеле су да играју важну улогу у Тактичком резервном батаљону КФОР-а, који је у то време још увек био под командом Португала, са једном португалском и једном мађарском четом.


„Лисабон се 2017. повукао и мађарска влада се обавезала НАТО-у да ћемо преузети цео батаљон – обезбеђујући још једну чету. То је и даље окосница мађарског доприноса, који чини контингент од скоро 400 људи. Ова организација одговара директно команданту КФОР-а, Овај батаљон је део кинетичке снаге, односно обавља стрељачке дужности“, објаснио је генерал Кајари.


Најважнији задатак КФОР-а је одржавање безбедности на Косову, а ако ситуација ескалира, мора бити спреман да интервенише, рекао је он и додао да је то био случај 31. јула, када су за неколико минута протестне групе косовских Срба блокирале путеве који воде до главног граничног прелаза. Он ту ситуацију сматра најкритичнијим тренутком прошле године.

Comments


bottom of page