top of page

КДНП брани бившу министарку Финске

Једна од две владајуће странке у Мађарској, Хришћанска демократска народна партија (КДНП), позвала је Финску да поштује принципе слободе вероисповести и савести, поводом суђења бившој министарки полиције у тој земљи, због "говора мржње према геј популацији".


Имре Вејкеи

У саопштењу КДНП-а, заменик председника странке Имре Вејкеи позвао је Финску да поштује принципе слободе вероисповести и савести. Према извештајима медија, бившој финској министарки унутрашњих послова суди се након што је оптужена за говор мржње, у вези са јавним коментарима које је дала описујући хомосексуализам као „поремећај психосексуалног развоја” и означавајући хомосексуалце као „дисфункционалне”. Њен твит је био пропраћен фотографијом библијског одломка који описује хомосексуалне радње као „срамне“ и „неприродне“.


Расаненова је одбацила оптужбе, рекавши да је деловала у складу са „слободом изражавања и вероисповести“. Додала је да се „нада да ће бити јасно да не жели да увреди ниједну групу људи, већ да је реч о спасавању људи за вечни живот“.


Мађарски демохришћани су истакли да је кривични поступак који се спроводи према њој неприхватљив: „Ово је очигледно либерална диктатура“, наводи се у саопштењу. Финска или било која друга држава чланица ЕУ, не би требало да криминализује веру изражену кроз цитат из Библије. Ово је прогон хришћана", навела је та странка.

Comments


bottom of page