top of page

КДНП брани бившу министарку Финске

Једна од две владајуће странке у Мађарској, Хришћанска демократска народна партија (КДНП), позвала је Финску да поштује принципе слободе вероисповести и савести, поводом суђења бившој министарки полиције у тој земљи, због "говора мржње према геј популацији".


Имре Вејкеи

У саопштењу КДНП-а, заменик председника странке Имре Вејкеи позвао је Финску да поштује принципе слободе вероисповести и савести. Према извештајима медија, бившој финској министарки унутрашњих послова суди се након што је оптужена за говор мржње, у вези са јавним коментарима које је дала описујући хомосексуализам као „поремећај психосексуалног развоја” и означавајући хомосексуалце као „дисфункционалне”. Њен твит је био пропраћен фотографијом библијског одломка који описује хомосексуалне радње као „срамне“ и „неприродне“.


Расаненова је одбацила оптужбе, рекавши да је деловала у складу са „слободом изражавања и вероисповести“. Додала је да се „нада да ће бити јасно да не жели да увреди ниједну групу људи, већ да је реч о спасавању људи за вечни живот“.


Мађарски демохришћани су истакли да је кривични поступак који се спроводи према њој неприхватљив: „Ово је очигледно либерална диктатура“, наводи се у саопштењу. Финска или било која друга држава чланица ЕУ, не би требало да криминализује веру изражену кроз цитат из Библије. Ово је прогон хришћана", навела је та странка.

bottom of page