top of page

Кевер: Европљани су више уједињени него подељени

"Kада говоримо о будућности Европе, треба имати на уму да су, захваљујући заједничким вредностима, грађани овог блока више уједињени него подељени", рекао је Ласло Kевер, председник Мађарског парламента, конференцији Савета Европе у Атини.


Говорећи другог дана састанка који је организовала Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ), Kевер је рекао да су национални идентитет и матерњи језик основа „нашег европског идентитета“, а да снага Европе произилази из националног парламентаризма и успешне сарадње нација, као и солидарности са националним мањинама.


Он је упозорио да европски грађани сматрају да њихово мишљење више није важно и да поверење у институције Европске уније, као и националне демократске институције „опасно опада“, додајући да се европске демократије могу ревитализирати само ако грађани имају реч о стварним питањима, почев од изражавање мишљења на националном нивоу.


„Ми у Мађарској смо били довољно храбри да упитамо људе о проблему миграција и кључним питањима у вези са управљањем епидемијом, кроз нови облик директне демократије“, рекао је Kевер и додао да мишљења изражена у истраживању названом "Националне консултације" уграђена у парламентарну дебату и владину политику.


Kевер је као позитиван пример истакао регионалну сарадњу вишеградских земаља (В4), за које је рекао да деле историју, традицију, културу и вредности. Мађари, додао је, имају срећу да живе са 13 националних мањина у Мађарској, додајући да Основни закон мањине описује као елементе који творе државу. Они су заступљени и на општинском и на парламентарном нивоу, додао је он.


Говорећи о аутохтоним националним мањинама у Европи, рекао је да Мађарска верује у право на просперитет у сопственој домовини, уз очување националног идентитета. Kевер је такође рекао да је Мађарска остала посвећена одрживом развоју, нагласивши да Мађарски парламент има Национални савет за одрживи развој, за који је рекао да је „скоро јединствен“ међу светским парламентима. Сваке две године споменути савет контролише владу када је реч о спровођењу еколошке, економске и социјалне политике.


Кевер је подсетио на идентичан став Вишеградске групе и земаља Западног Балкана, када је реч о њиховом придруживању Европској унији и затражио да се земље кандидати укључе у рад конференције ЕУ о будућности Европе. Шефови националних парламената Савета Европе сложили су се, додао је, да је Европа шири појам од ЕУ, тако да европским земљама које нису чланице ЕУ треба дати прилику да допринесу обликовању заједничке европске будућности.

Comments


bottom of page