top of page

Кевер: ЕУ још увек најбоље решење

"Србија је међу земљама чији су односи са Мађарском у 20. веку били најкомпликованији. Међутим, последњих година две земље су развиле одличне односе. Србија је схватила да увек може да се ослони на Мађарску", рекао је председник Мађарског парламента Ласло Кевер приликом посете Србији. Он је у склопу предизборне кампање Савеза војвођанских Мађара (СВМ), боравио у Хоргошу, Суботици и Зрењанину.Након посете каштелу Караш у Хоргошу, Кевер је учествовао на округлом столу посвећеном положају Централне Европе у 21. веку, у Суботици, да би након тога у Зрењанину предао на употребу Дом сиромашних школских сестара, који је обновљен средствима владе Мађарске. Кевер је најавио даљу подршку војвођанским Мађарима: “Уверавам овдашњу мађарску заједницу да, као и у протеклој деценији, од стране владе коју воде ФИДЕС и КДНП, и у наредном периоду могу да рачунају на помоћ матичне државе и када се ради о обнови неке школе, о политичко-дипломатској подршци, тако и у реализацији економских програма који треба им олакшају опстанак у родној земљи”.


Гост је у свом обраћању рекао да се Мађари последњих 100 година боре за очување националног идентитета, свог матерњег језика и културе и нагласио да ти напори "служе нашим заједничким интересима, а не бити против других“.


"Гледајући Европу и свет, све је очигледније да актуелни трендови угрожавају опстанак Мађара, као и других европских култура. Без обзира колико смо критични према институцијама Европске уније, она још увек пружа најбоље услове за промоцију националних интереса. Мађарска жели да види Београд у овом облику сарадње“, рекао је Кевер и обећао је да ће мађарска влада наставити да помаже убрзавање европских интеграција Србије.


По њему, предстојећи избори у Србији биће од пресудног значаја за војвођанске Мађаре, па их је позвао да гласају за етничку мађарску странку - Савез војвођанских Мађара.


Учествујући на округлом столу, Ковер је рекао да је Србија међу земљама чији су односи са Мађарском у 20. веку били најкомпликованији. Међутим, последњих година две земље су развиле одличне односе, рекао је он и додао како је Србија је схватила да се увек може ослонити на Мађарску.


Он је, међутим, напоменуо да чланство у Европској унији нуди „и могућности и опасности“: „Криза у ЕУ можда може бити претња, али нуди Мађарској прилику да представи своје стајалиште и да западноевропска елита то још увек чује", закључио је Кевер.

Comments


bottom of page