top of page

Кевер: Финци и Швеђани нису питани

Финска и Шведска нису одржале референдуме како би утврдиле да ли њихови грађани желе да се придруже НАТО-у, а мађарски посланици су примили десетине писама од Швеђана и Финаца са молбом да не ратификују пријаве тих земаља, изјавио је председник мађарског парламента Ласло Кевер.


„Истина, можемо искључити идеју да се у Мађарској одржао референдум по том питању, а у Шведској и Финској су такође заборавили да питају људе да ли желе у НАТО или да ли је то само политичка жеља њихових елита", рекао је Кевер у интервјуу за Хир ТВ канал. Мађарски посланици примили су „на десетине мејлова од бирача у Шведској и Финској" који су покушали да их убеде да не ратификују пријаве тих земаља за улазак у НАТО, "јер иза ове одлуке нема демократског легитимитета", истакао је он.

Кевер је такође напоменуо да је Финска поднела тужбу против Мађарске Европском суду правде због кршења права ЛГБТ заједнице, дан након што је мађарски парламент ратификовао фински захтев.

„Видимо да две земље траже нашу сагласност за улазак у савез, чији смо већ чланови, не показујући ни најмање поштовање ни према Мађарској ни према вољи мађарског народа исказаној на изборима. Штавише, својом политиком и изјавама наносе опипљиву штету националним интересима Мађарске", истакао је шеф мађарског парламента. Кевер је додао да због тога ни чланови владајуће странке Фидес, ни он лично не разумеју "зашто треба да водимо рачуна шта они мисле”: „Зашто бисмо их својевољно прихватили за савезнике, ако нас они у другим међународним организацијама не само не третирају као савезнике, већ ни како би у пристојним околностима неко третирао своје противнике", истакао је Ковер.

Мађарски парламент је на састанку 27. марта гласао за ратификацију чланства Финске у НАТО. Раније је шеф владајуће фракције Фидес Мате Кочиш рекао да ће одлука о чланству Шведске у НАТО бити донета накнадно. Портпарол мађарске владе Золтан Ковач напоменуо је да је Мађарска одложила гласање о пријему Шведске у НАТО јер је Стокхолм подрио односе са Будимпештом, у покушају да се покаже морално супериорним. Мате Кочиш је рекао да су фински грађани у писмима мађарским посланицима изразили бојазан да ће Финска након уласка у НАТО престати да буде неутрална земља, јер ће их САД експлоатисати за зарад својих интереса по питању Русије.


Comments


bottom of page