top of page

Кинеске вакцине из мађарске фабрике

Мађарска и Kина договориле су се да фабрика за производњу вакцина која се гради у Мађарској буде погодна и за производњу кинеске вакцине против корона вируса, рекао је мађарски министар вањских послова Петер Сијарто.


Овај договор ће дати Мађарској велику стратешку предност, рекао је Сијарто после разговора са кинеским колегом Вангом Јијем, преноси МТИ.


“Мађарска и Kина су стратешки партнери од 2017. године. Ако неко има било какве сумње, протекли месеци су показали колико је Мађарска имала корист од те стратешке сарадње. Њен успех може да се мери спасавањем великог броја људских живота”, рекао је Сијарто у Kини и додао да ће мађарска фабрика бити опремљена и за производњу локалне вакцине.


Мађарска је једина чланица Европске уније која вакцинише становништво кинеским Синофармом, а одобрила је и руску вакцину Спутњик В. Ниједну од тих вакцина није одобрио медицински регулатор блока 27 чланица.


Влада премијера Виктора Орбана је још у децембру најавила да планира изградњу фабрике вакцина. Издвојено је 55 милијарди форинти (193,04 милиона америчких долара) за изградњу постројења којим би Мађарска требало да буде самостална у производњи вакцина и то од краја 2022. године.


Земља с десет милиона становника вакцинисала је до понеђељка 5.146.949 људи, од којих је више од 3,6 милиона људи примило двије дозе, објавила је влада.

bottom of page