top of page

Кинески универзитет у Улици Далај Ламе

Улица Далај Ламе и Пут ујгурских мученика неки су од нових назива улица у делу Будимпеште где је планирана изградња кампуса кинеског Универзитета Фудан. Нова имена улица постављена су ових дана, у знак протеста управе Будимпеште и Кристине Барањи, председнице квартовске општине Ференцварош, против изградње кинеског универзитетског кампуса у том делу града.


„Дали смо улицама око планираног кинеског универзитета лепа, нова имена, а грађани престонице ће своја мишљења о плановима владе моћи да искажу у анкети која ће почети четвртог јуна", саопштила је Барањијева на својој Фејсбук страници.


Спор градских власти и мађарске владе траје већ више од месец дана, од када је истраживачки портал Директ 36 открио да влада планира да ангажује кинеску компанију да у Будимпешти направи нови кампус Универзитета Фудан, чије је седиште у Шангају. Кинеска инвестиција доводи у питање судбину мађарског Студентског града са више од 8.000 места, чија је градња такође планирана на том месту. Изградња Студентског града била је један од услова да Будимпешта и њени квартови, којима управља опозиција, подржи организацију Светског првенства у атлетици и изградњу атлетског стадиона Ференцварош.


За изградњу кампуса Универзитета Фудан ангажована је кинеска грађевинска фирма, са кинеским радницима и узет кредит од Кине у износу од 1,25 милијарди евра. Мађарска влада је већ обећала помоћ од око 2,3 милиона евра, из државног буџета, за изградњу кампуса.


Према истраживању Института Републикон, против кинеског универзитетског кампуса у Будимпешти је две трећине Мађара, од којих је трећина провладиних гласача. Мађарска ће бити прва земља ЕУ у којој ће Кина отворити свој универзитетски кампус.

bottom of page