Кипар прихвата све вакцинисане

Кипар признаје све вакцине које Србија има, од данас и кинеску Синофарм, а амбасадор Србије на Кипру Марко Благојевић каже да нема никаквих даљих органичења око временског периода од датума ревакцинације.


„Само је важно да су путници ревакцинисани. Према подацима које је објавило Министарство здравља, Кипар признаје све вакцине које се у Србији примају”, рекао је Благојевић за Танјуг. У случају да путници из Србије нису вакцинисани за улазак на Кипар им је потребан негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати пре полетања, а по уласку на Кипар дужни су да ураде још један тест.


„Путници су дужни да остану у самоизолацији до теста. Уколико су позитивни, дужни су да остану и даље у самоизалоацији, а у случају лечења, Република Кипар сноси трошкове лечења”, навео је Благојевић и додао да самоизолација у случају позитивног ПЦР теста траје 14 дана .


Каже да путници из Србије 24 сата пре лета преко интернета попуњавају електронску пропусницу, такозвани сајпрус флајт пас, где прилажу негативан ПЦР тест или потврду о вакцинацији коју издаје Србија и која се признаје.


„То је довољно да имате код себе на телефону или одштампан сајпрус флајт пас. То вам је довољан документ”, каже Благојевић.


Навео је да је на Кипру ситуација у вези са корона вирусом повољна и да се ради велики број брзих и ПЦР тестова: „Вакцинисано је близу 50 одсто популације, од тога 47 одсто је примило прву дозу, а 17,3 одсто обе дозе и завршило ревакцинацију потпуно”, каже Благојевић и наводи да се на Кипру дају вакцине Астра Зенека, Модерна и Фајзер.


Каже да је једино за вакцину Џонсон и Џонсон потребно да прође 14 дана од ревакцине, али да тог цепива нема у Србији. На Кипру се, како је рекао, дневно уради од 40.000 до 80.000 тестова, од чега је око 5.000 ПЦР тестова и око 70.000 брзих тестова који су бесоплатни. Испричао је да свуда на Кипру постоје пунктови где могу да се ураде тестови. Благојевић каже да је на Кипру и даље на снази полицијски час, од поноћи до 5 часова ујутро, да се маске носе свуда у затвореном простору, а да на отвореном нису обавезне.