top of page

Кијевски митрополит на литији у Подгорици

У Подгорици је данас одржан Светосимеонски сабор, у част Светог Симеона Мироточивог - Стефана Немање, а литију је градским улицама предводио митрополит кијевски Онуфрије. Литија је прошла од Храма Христовог Васкрсења до Немањиног града.„Честитам вам значајан јубилеј, 800 година од рукоположења Светог Саве за епископа српског. Црна Гора је веома интересантна, позната по живописној природи, архитектури из различитих периода и лепим, храбрим и добрим људима. О лепотама Црне Горе писали су многи писци и песници, као и о њеном силном народу који је одувек чувао православну веру”, поручио је митрополит Онуфрије.


Он је истакао да у Црној Гори много столећа духовну и спаситељску мисију носи Митрополија црногорско-приморска, за коју је рекао да је свету показала велике свеце - Светог Василија, Светог Петра и друге.


Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је рекао да захтевају од премијера и председника Црне Горе да повуку „безбожни, антиевропски, антисрпски и антивасељенски закон” о слободи вероисповести, због, како је рекао, „њихових образа”.

„Надамо се да ће повући закон, ако желе да сачувају образ. Ако хоће да изгубе образ и душу и буду најсрамнија група која је владала Црном Гором, онда могу и тако”, рекао је Амфилохије, пишу подгоричке „Вијести”, преноси Танјуг.


Скуп је почео архијерејском литургијом у саборном Храму Васкрсења Христовог коју је служио Онуфрије, а помагало му је 15 архијереја Српске и Украјинске православне цркве. Учесници литија носили су црквене заставе, тробојке са црногорским грбом, крсташ бараке, а развијене су и застава Византије, црвена застава Црне Горе са бијелим двоглавим орлом, застава са ликом Јанка Вукотића, Петра Другог Петровића Његоша...

Comments


bottom of page