top of page

Кијев: Имамо полугу за притисак на Орбана

Саветница украјинског министра енергетике Јелена Зеркаљ изјавила је да Кијев има полугу за притисак на Будимпешту, а то је цев нафтовода "Дружба“, која иде преко украјинске територије и са којим би, како је рекла, „могло нешто да се деси“.Зеркаљева сматра да је Мађарска, која се противи увођењу санкција ЕУ на руску нафту, искористила ситуацију у Украјини и да је практично "прибегла уцењивању ЕУ".


"У рукама Украјине је одлична полуга - нафтовод Дружба“, рекла је она на Кијевском форму о безбедности и подсетила да одвојена цев нафтовода иде у Мађарску и да би с њом "нешто могло да се деси. Тако нешто би било умесно, али у рукама председника и владе је да решавају политичка питања, да ли заиста желимо да разговарамо са премијером Виктором Орбаном језиком који разуме и који намеће Унији или још нисмо спремни на то", додала је Зеркаљева.


Нафтовод "Дружба" почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнс и потом се рачва на северне и јужне цеви, пролазећи преко територија Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније. Овај нафтовод обезбеђује извоз из Русије у Европу. Украјинска цев је у власништву компаније „Укртранснафта“, а Русија плаћа транзит.


ЕУ је увела пет пакета санкција против Русије, а у припреми је и шести, у чијем је доношењу главна тачка спорења ембарго на увоз руске нафте. Мађарска блокира усвајање шестог пакета санкција, уз образложење да ће то негативно утицати на њену економију.

bottom of page