top of page

Клара Добрев представила владу у сенци ДК

Опозициона Демократска коалиција (ДК) и њен високи функционер Клара Добрев, данас су представили чланове Владе у сенци, како би на тај начин "ДК показала да је спремна да управља земљом".Клара Добрев је, као премијерка у сенци, на конференцији за штампу рекла да је Мађарска већ могла да изађе из кризе, "само да су премијер Виктор Орбан и његова неодговорна влада сишли с власти". Рекла је да су чланови кабинета у сенци уважени стручњаци у својим областима.


Заменик председника ДК Чаба Хорват заузео је место министра у сенци за питања ЕУ и реформу јавне управе. Золтан Боднар, бивши заменик гувернера Народне банке Мађарске, биће министар финансија у сенци, а Клара Добрев рекла је да он већ има експертизу о буџетској, фискалној и монетарној политици.


Шандор Ронаи је министар спољних послова, посебно задужен за побољшање мађарске слике у иностранству и оживљавање сарадње Вишеградске групе. Улога министра унутрашњих послова додељена је Гези Муштоу, заменику начелника 10. дистрикта Будимпеште, док ће Ференц Давид бити министар економије у сенци. Међу члановима владе у сенци је и Агнеш Вадаи, бивша министарка одбране, којој је и сада поверерен тај задатак.


На питање зашто је Ференц Ђурчањ, бивши социјалистички премијер, није предвиђен за положај министра у сенци, портпаролка ДК-а Олга Калман рекла је да је лидер ДК већ јасно дао до знања да ће се фокусирати на вођење странке и њене парламентарне групе и да не би прихватио дужност у влади у сенци.

Comments


bottom of page