top of page

Ковачу пет година затвора због шпијунаже

Курија, мађарски врховни суд, повећао је затворску казну Белу Ковачу, бившем политичару опозиционе партије Јобик, на пет година, због шпијунаже ЕУ у корист Русије.Према пресуди Курије, бивши члан Европског парламента из редова Јобика, крив за шпијунажу против институција Европске уније, буџетску превару и фалсификовање личних докумената. Њему је претходна условна казна преиначена казном затвора на пет година, а такође му је забрањено и учешће у јавним пословима у наредних десет година. Најраније му се може дозволити условни отпуст, након што одслужи две трећине затворске казне.


Суд је образложење пресуде изнео иза затворених врата, јер се ради о поверљивим подацима. Ковач тренутно живи у Москви и није био присутан приликом изрицања пресуде. Канцеларија за заштиту Устава, односно мађарска обавештајна агенција за унутрашњу безбедност, поднела је пријаву против Ковача у априлу 2014, након што су службе цивилне националне безбедности откриле да се он редовно састајао са руским дипломатама и да је месечно посећивао Москву. Европски парламент му је укинуо имунитет у октобру 2015. године.


Оптужбе су подигнуте почетком децембра те године због сумње да је шпијунирао против институција ЕУ за Русију између 2012. и 2014. године. ЕП му је 2017. укинуо имунитет у вези са другим случајем.


Главни мађарски тужилац Петер Полт затражио је покретање истраге, позивајући се на информације из канцеларије ЕУ за борбу против превара ОЛАФ, које показују да је Ковач у периоду од 2012. до 2013. године запослио четири приправника, који се никада нису појавили у Бриселу, нити су обављали било какав посао. ЕП је потом спојио две истраге.


Исте године, мађарски тужилац га је оптужио за буџетску превару, као и за издају поверења јавности. У септембру 2020. ослобођен је оптужби за шпијунажу и осуђен на 18 месеци, условно на три године, због оптужби за превару. У јуну 2021. казна му је повећана на две године, условно на пет година. Европски посланик је у више наврата негирао све отужбе које су му стављане на терет.

Comments


bottom of page