top of page

Ковач: Глобални минимални порез би нашкодио Европи

Планирани глобални минимални порез Европске уније за велике корпорације донео би Европи штете у погледу конкурентности, јер нигде другде таква мера није уведена као обавезна регулатива са кратким роком почетка, рекао је француским новинарима мађарски државни секретар за међународне комуникације Золтан Ковач.Он је информисао је француске медије о одбацивању планиране директиве Европске уније о наметању глобалног минималног пореза мултинационалним компанијама, од стране Мађарске. Такође је говорио и о кандидатури Украјине за чланство у ЕУ ​​и питањима енергетске политике - главним темама самита ЕУ који почиње у четвртак.


Ковач је након интервјуа рекао за МТИ да, с обзиром на промењене околности у односу на претходне преговоре, са ратом на европским границама, мађарска влада сматра „лошом идејом“ да се донесе одлука о европском пореском систему који би Европи донео конкурентско заостајање у односу на остатак света, јер нигде другде таква мера није уведена као обавезна регулатива са кратким роком почетка.


Ковач је истакао да конкурентност Европе опада последњих година и да континент губи своје место у светској економији, у инвестицијама и конкурентности много брже него што се мислило. Државни секретар је такође напоменуо да би планирани порез заправо удвостручио терет компанија које се баве производњом и послују у Мађарској, у поређењу са садашњом стопом корпоративног пореза од девет одсто. Привлачење тих компанија у земљу било је кључно за отварање милион радних места у последњих неколико година, уз задржавање ниских пореза и истовремено проширивање буџетског простора за маневар, додао је он. Државни секретар сматра да би директива угрозила радна места у Мађарској и донела конкурентско заостајање.


Поводом дводневног састанка Европског савета који почиње у четвртак, Ковач је рекао да је проширење блока у интересу Мађарске, посебно у вези са политиком према Мађарима изван граница матичне државе. Мађарска подржава кандидатуру Украјине, Молдавије, Грузије и Босне и Херцеговине за ЕУ, јер је проширење „гаранција европске безбедности и решење многих економских и социјалних питања“, додао је он.

Comments


bottom of page