top of page

Ковач: ЕУ организује лов на вештице

Државни секретар за међународне односе и комуникацију Золтан Ковач, данас је назвао "кампањом лова на вештице" и "синхорнизованим развлачењем" реакцију функционера Европске уније и њених тела на најновије одлуке премијера Виктора Орбана, односно на доношење закона који даје влади нпоједина овлашћења за која је иначе задужен парламент.У видео поруци објављеној на Фејсбуку, Золтан Ковач је рекао да, кад год је Мађарска током последњих десет година одабрала пут који је у супротности са оним којим иде ЕУ и прилагодила законе својим потребама, домаћи и међународни критичари су увек били брзи у својим реакцијама.


Европска унија је, кроз изјаве више својих званичника, изразила забринутост због мађарског закона о сузбијању епидемије вируса корона, а такође и због мера предузетих "у неким западним и јужноевропским земљама", наводећи „грешке“ које су њихове владе направиле током суочавања са кризом.


Ковач је данас критиковао коментар председнице Европске комисије Урсуле вон дер Леиен, изнет на раун Мађарске, и оценио га као "типичан пример примене двоструких стандарда". Он тврди да премијер Виктор Орбан споменутим законом није добио већа овлашћења од оних која иначе ужива председник Француске, у мирнодопским условма.


„Молимо све да се усредсреде и сконцентришу на заштиту од епидемије. Од свих се очекују напори у том правцу, како у земљи, тако и у иностранству“, поручио је Ковач.

bottom of page