top of page

Ковач критиковао писање "ЕУ обсервера"

Золтан Ковач, државни секретар за међународне комуникације, критиковао је писање интернет портала "ЕУ обсервер" о "антиромској хистерији на улицама Будимпеште" и назвао га опортунистичким, веома пристрасним и превише познатим.Позивајући се на недавни протест екстремне деснице у Будимпешти, аутори "ЕУ обсервера" описали су Мађарску као место где се „насиље препуно мржње неофашистичких активиста примењује уз подршку мађарских политичких лидера, попут премијера Виктора Орбана, који користи расистички арсенал говора мржње “.


У писму које је објавио "ЕУ обсервер" у петак, Ковач пише: „Сада, када се чини да смо превазишли најгори стадијум пандемије корона вируса у Мађарској и када је хор либералних критичара морао да паузира своју кампању против наводне диктаторске моћи премијера Орбана, тражило се нашло друго што би послужило као повод за нападе, а идеална прилика је био протест групе крајње десних радикала".


Чланак је, сматра Ковач, био очигледно усмерен на уверавање читалаца да је мађарска влада одговорна „за радикалну десницу и њихову антиромску реторику“. Он је одбацио тврдњу аутора да „ниједан национални или лидер ЕУ није јавно осудио агресивно и отворено ширење насилног говора мржње у главном граду Мађарске“.


- Гергељ Гуљаш, шеф Кабинета премијера, осудио је демонстрације, рекавши да "не постоји нешто што би се назвало циганским злочином, јер злочин нема етничку припадност" пише Ковач.


Он је критиковао ауторе чланка због „игнорисања значајних детаља“ у вези са владином политиком према Ромима, укључујући одштетни пакет помоћи породицама Рома убијених у обрачунима 2008. и 2009. године, као и забрану паравојних организација које тероришу Роме. Додао је да је влада у нови мађарски Устав уврстила забрану говора мржње и пооштрила казне за такве преступе.


Поред тога, влада је прописала обавезан упис деце у вртиће, како би искориситла бројне напуштене школе, а обезбедила је и бесплатне оброке и уџбенике за материјално угрожену децу, рекао је Ковач, додајући да су "часови о историји и култури Рома постали део националног наставног програма".

Comments


bottom of page