top of page

Ковач одговорио на прозивке

Недавни међународни скуп Конзервативне политичке акционе конференције (ЦПАЦ) у Будимпешти, наишао је на бројне критике у страним и невладиним медијима. На неке од оптужби осврнуо се и државни секретар Золтан Ковач, који констатује да су у делу јавности "повучене паралеле између мађарског ЦПАЦ-а, нацизма и фашизма"."Успех владе Виктора Орбана и подршка његовој конзервативној политици све су болније тачке за наше критичаре“, рекао је на Фејсбуку Золтан Ковач, државни секретар за међународне комуникације и односе.


Након скупа Конзервативне политичке акционе конференције (ЦПАЦ) у Будимпешти, било је јасно да ће западни мејнстрим медији ускоро кренути у акцију. Повучене су паралеле између мађарског ЦПАЦ-а, нацизма и фашизма, приметио је он.


„Видим да друга страна губи главу, јер радимо нешто како треба", рекао је и напоменуо је да је Америчка конзервативна унија неколико пута одржавала конференцију ван Сједињених Држава, укључујући Бразил, Аустралију, Јужну Кореју и Јапан, иако је прва одржана у Европи. Ковач је рекао да је скуп у Будимпешти пренео позитивну поруку о традиционалним конзервативним темама: Богу, домовини и породици.


Црквама је, рекао је, потребна заштита, а породицама подршка, "јер је нација изграђена на њиховим темељима". Државни секретар је истакао да конзервативне идеје дају одговоре на најтежа питања данашњице, као што су национални идентитет и очување хришћанског наслеђа, имиграције и породице. Да би их заштитили, конзервативни покрети се морају подстицати, рекао је он.


По њему, реакција либерала није била изненађујућа, иако је занимљива по томе колико су гласни и екстремни критичари Орбанове владе.


"Један блогер је осудио Мађарску што је углавном земља белих људи, што је наводно формирала протофашистичку, белу националистичку владу. Други су тврдили да је скуп одржан за оне који подржавају најближег европског савезника Владимира Путина. Такође, многи су били запањени ставом владе о рату у Украјини и њеним везама са Русијом, али Орбан је јасно рекао да је Мађарска одлучна да се не меша у рат. Мађарска је била међу првима која је Русију назвала агресором, осудила је инвазију и предњачи у хуманитарним напорима", рекао је Ковач.


Када је реч о илегалној имиграцији, ЛГБТК покретима и систему подршке породици у Мађарској, он је рекао да су владини критичари игнорисали чињенице и уместо тога повезивали све са „фашизмом и надмоћи белаца”. Према Ковачу, успех националне конзервативне владе виђен је као претња либералима и глобализму.


Орбанова влада је, како је рекао, елиминисала незапосленост и вратила људе на тржиште рада: "То је спаковало ММФ и смањило јавни дуг, буџетске дефиците и рачуне за комуналије", рекао је он, додајући да плате расту знатно брже него за време владавине социјалиста.

Commentaires


bottom of page