top of page

Ковач побија оптужбе из Израела

Државни секретар и међународни портпарол мађарске владе Золтан Ковач, оптужио је Ира Формана за двоструке стандарде и новинарску нетачност у чланку који је објавио Jerusalem Post о антисемитизму у Мађарској. Он истиче да је Орбанова влада увела неколико мера за заштиту јеврејске заједнице.„Од 2010. године, Мађарска је једна од најистакнутијих међународних пријатеља Израела“, написао је Золтан Ковач, у тексту који је објављен на сајту листа Jerusalem Post. Ковач је реаговао на чланак у истом израелском листу, који је написао Ира Форман, оптужујући владу Виктора Орбана да „пере историју мађарског антисемитизма".


У свом чланку, Ковач подсећа да је Орбанова влада 2010. године „међу неколико мера за борбу против антисемитизма, увела политику нулте толеранције према антисемитским ставовима, забранила употребу симбола мржње, као и паравојне екстремистичке групе, увела Национални дан сећања на Холокауст, повећала пензије онима који су преживели Холокауст, постигла договор са Конференцијом за захтеве јер њени претходници то нису урадили, а и ставила је и као приоритет подршку Фондацији "Аушвиц - Биркенау".


"Влада је установила Дан сећања на мађарске жртве Холокауста и основала Музеј Холокауста. Нови Основни закон, који је ступио на снагу 2012. године, признаје мађарску јеврејску заједницу као неодвојиви део мађарске нације. Орбан је био први мађарски премијер који је експлицитно говорио о кривици Мађарске", истиче портпарол..


Према Ковачу, Форманов текст пати од двоструких стандарда и новинарске непрецизности. На пример, аутор је покушао да умањи значај студије коју је прошлог јуна објавило Европско јеврејско удружење, а која је утврдила да Мађарска и Италија нуде најбољи квалитет живота јеврејским заједницама у Европи, доводећи у питање њену методологију. Државни секретар је истакао да су извештаји о јеврејској ренесанси Мађарске доспели чак и на колумне Фајненшел тајмса, а то је вредно пажње, јер овај медијски гигант "углавном није међу највећим присталицама мађарске владе".


Ковач сматра да сви чланци „који покушавају да играју на карту уморног антисемитизма” имају једну заједничку ствар, а то је „потпуно непознавање – или необјашњива равнодушност према истинској мађарској антисемитској партији, Јобик, која се кандидовала као део уједињеног левичарског опозиционог савеза на недавним изборима, пре само три месеца.


„Ова оптужба за антисемитизам је политичко оруђе које занемарује чињенице, да би се прогурала агенда која нема демократски легитимитет“, закључио је он.

bottom of page