top of page

Ковач: Русија је најповољнији испоручилац

Санкције Русији немају никаквог утицаја на рат у Украјини, али штете земљама које су их увеле, што се види по расту цена енергије, рекао је мађарски државни секретар за међународну комуникацију Золтан Ковач, у интервјуу аустријском дневнику "Курир".„Овај рат уопште треба да се заврши што је пре могуће. Пут до мира води кроз прекид ватре и мировне преговоре. Тренутно, не добијамо ништа, већ само губимо. Санкције штете економији, а енергетска безбедност мора бити приоритет", рекао је он.


Ковач је рекао да наводне блиске политичке везе које се приписујету мађарском премијеру Виктору Орбану и руском председнику Владимиру Путину, не постоје. Односи, како је истакао, нису ближи од оних између Русије и Немачке. Зависност од руске нафте, гаса и нуклеарне технологије има више историјске него политичке корене, рекао је он.


"Русија је најјефтинији и најатрактивнији испоручилац енергената на тржишту. Рат ће се завршити, али Русија ће остати потенцијални извор енергије, са или без Путина, без обзира на његове идеолошке снове. Одлука да сада потпуно одвојимо нашу енергетску политику од Русије није добра идеја“, рекао је он.


Поводом критика Европске уније о стању владавине права у Мађарској, Ковач је рекао да је Мађарска испоштовала све услове ЕУ, што није узвраћено: „Ово је лов на вештице“, рекао је.


Говорећи о финансирању ЕУ за следећи финансијски циклус и опоравак после пандемије, Ковач је рекао да је "новац наш, а не поклон, не субвенције, он је наш": "Дистрибуира се из економских разлога, а задржавање је субјективна политичка одлука”, закључио је он.

bottom of page