top of page

Колапс туризма у Мађарској

Број ноћења у мађарским приватним пансионима био је овог јануара мањи за 90 одсто него у истом периоду прошле године, због ограничења уведених услед пандемије корона вируса, показују подаци које је објавио Централни завод за статистику (КСХ).Број ноћења која су остварили домаћи туристи смањен је за 85,5 одсто, и то на 115.000, док је број ноћења страних гостију опао за 93,5 одсто, односно на 59.000. Приход од туризма опао је за 90,8 одсто и износи 3 милијарде форинти (8,2 милиона евра), због чега је више од половине власника апартмана за издавање "на ноћ" одјавило порезницима даље пружање ових услуга.


У 2020. години потрошња странаца у Мађарској била је дупло мања у поређењу са претходном годином, пише економски сајт Г7. То значи да је земља изгубила најмање 2,7 милијарди евра прихода на који је рачунала. Овај дефицит имао је озбиљне последице на економију, а туристички сектор се још увек бори за опстанак.


У годинама пре 2020. туристички промет се непрестано ширио; све је више страних гостију долазило у Мађарску и користило тзв. комерцијални смештај (тј. Аирбнб). Број ноћења у овом виду смештаја био је повећан за 2,7% у 2019. години и за 14% у јануару 2020, док је фебруар те године био сличан истом периоду претходне године. Међутим, у марту 2020, као резултат епидемије корона вируса, број ноћења страних гостију у комерцијалном смештају доживео је незапамћени колапс, у виду пада од 68% у односу на годину пре тога.


Према подацима Централног завода за статистику (КСХ), потрошња странаца у Мађарској је у 2019. години премашила 6,3 милијарде евра, али је прошле године једва достигла 3,5 милијарди евра.Comments


bottom of page